Christus Rex

Preminula časna majka Marie François Dupouy, utemeljiteljica Saint-Préa (Brignoles)


14. lipnja 2014. u francuskom Sanit-Préu (Brignoles) preminula je časna majka Marie-François Dupouy. Od 1974. do 1998. bila je Generalnom poglavaricom kongregacije Školskih sestara dominikanki iz Brignolesa. Imala je 95 godina i 72 godine je bila zavjetovana sestra.


Stupila je 1941. godine u kongregaciju Školskih sestara dominikanki od svetog Imena Isusova u Toulouseu. S dopuštenjem je svoje Generalne priorice utemeljila je 1974. godine školu i samostan koji se želio pridržavati tradicije Crkve i Reda. Iz toga je nastala kongregacija Školskih sestara dominikanki iz Saint-Préa.


Kako je došlo do toga: Prije četrdeset godina Dominikanke su svetog Imena Isusova zatvorile svoju podružnicu u Toulonu, zaključile su ugovore koji su ih vezali za državu i obznanile su da će otvoriti vrata škole Cours Saint-Dominique u dvorcu Saint-Pré u seocetu La Celle kod Brignolesa, i to na početku školske godine u rujnu 1974.


To je bila hrabra odluka; u ono je vrijeme bila besprimjerna. Majka Anne-Marie Simoulin, Generalna poglavarica Kongregacije, preminula 16. lipnja 2014. dala je odobrenje.


Nadbiskup je Lefebvre ohrabrio skupinu sestara na tu odluku, a pater Calmel OP ju je roditeljima koji su svojoj djeci u svakom slučaju htjeli dati izvorni katolički odgoj pojasnio riječima: „Posrijedi je stvaranje kršćanske škole koja Vaše mlade kćeri s obzirom na podrivanje i otpadništvo treba učiniti sposobnima za obranu. Nadamo se da u skromnim okvirima možemo izgraditi školu koja treba biti slobodna i od građanske kao i vjerske revolucije.“

Pribježište je pronađeno u seoskom dvorcu u mjestu La Celle kod Brignolesa. „Ova je kuća dar Bezgrješnog Srca Marijina!“, kako je pater Calmel rekao kod dolaska u srpnju 1974.
Ondje je radio skupa sa dvadeset i šest sestara Kongregacije na „Saint-Pré du Seigneur“, na „svetoj Gospodnjoj livadi“, „vjerni objavljenim istinama koje su se oduvijek naučavale u svetoj Crkvi, vjerni Misi i tradicionalnoj liturgiji, običajima reda dominikanaca i tomističkoj koncepciji nastave“.
 
Vođenje je škole tada povjereno časnoj majci Marie-François Dupouy. Iz godine u godinu raslo je djelo pod brižnom zaštitom i majčinskom ljubavlju Majke Božje. Današnjih sedam škola dominikanki od Sanit-Préa u Francuskoj žele mladim djevojkama ponuditi „odgoj posve u smislu kršćanske i francuske tradicije u potpunom dogovoru s obiteljima“, dok su na drugoj strani oceana utemeljene dvije druge škole u Argentini koje svojim skromnim snagama rade na širenju tradicionalnog vjerskog života. Majka je Dupouy u posljednjim godinama bila nepokretna. Svoje je patnje prikazivala za Crkvu i Kongregaciju.



Mole se vjernici da se sjete pokojnice u svojim molitvama, a svećenici kod svete Misne Žrtve.

Requiescat in pace.



Donosimo i obavijest o preminuću koju su objavile Školske sestre dominikanke svetog Imena Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina:

Arhiva bloga

Glasnik: