Christus Rex

Rim – kardinal Müller poziva biskupa Fellaya na susret


Na poziv Rima mons. Bernard Fellay će u drugoj polovici rujna susresti kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Ovaj je razgovor Generalnom poglavaru Svećeničkog bratstva sv. Pija X. predstavljen kao neformalni susret. Cilj susreta treba biti donošenje zaključaka o odnosima između svećeničkom Bratstva i Rima koji su od odlaska kardinala Williama Josepha Levade, prethodnika kardinala Müllera, i od odreknuća Benedikta XVI. bili prekinuti. U biti, kardinal Müller i mons. Fellay će se ovom prilikom prvi put susresti.

3. rujna 2014. talijanski je novinar Andrea Tornielli na svojim web stranicama Vatican Insider nagovijestio ovaj susret i primijetio da je novi poglavar Francuskog distrikta pater Christian Bouchacourt kao Poglavar južnoameričkog distrikta imao prigodu sklopiti poznanstvo s kardinalom Jorgeom Marijom Bergogliom, ondašnjim nadbiskupom Buenos Airesa. Odonda su u čisto administrativnim stvarima Južnoameričkog distrikta imali kontakt jedan s drugim.

Generalni će se poglavar Svećeničkog bratstva svetog Pija X. stoga uputiti u Rim kako bi slijedio primjer nadbiskupa Marcela Lefebvrea koji je uvijek bio spremnim odgovoriti na pozive rimskih autoriteta. Ne zna se, dakako, o čemu će se kod ovoga susreta govoriti, ali nedvojbeno će pri tome mons. Fellay voditi računa o izjavama kardinala Müllera o Bratstvu sv. Pija X. kada je on u novinama Corriere della Sera od 22. prosinca 2013. rekao sljedeće: „Kanonska je ekskomunikacija biskupa zbog njihovih nedopuštenih ređenja povučena, ali i dalje pak ostaje sakramentalna ekskomunikacija de facto na temelju šizme. Oni su se sami udaljili iz zajedništva s Crkvom. Mi ne zatvaramo vrata, nikada, i mi ih pozivamo da se izmire. Doduše, i oni trebaju promijeniti svoje držanje i prihvatiti uvjete Katoličke Crkve i pape kao „definitivne kriterije“ za pripadnost Crkvi“.

Bez sumnje će Generalni poglavar također imati pred očima i Izjavuprigodom 25. obljetnice Biskupskih ređenja od 27. lipnja 2013. koju je dao on i dva druga biskupa: „Ljubav prema Crkvi vodila je mons. Lefebvrea i vodi njegove sinove. To je ista ona želja da se „prenosi katoličko svećeništvo u svoj svojoj doktrinarnoj čistoći i svojoj misionarskoj ljubavi“ (Mons. Lefebvre, Itinéraire Spirituel) koja nadahnjuje Bratstvo sv. Pija X. u službi Crkvi kada ona postojano i uporno traži od rimskih autoriteta da ponovno prisvoje blago tradicionalnog doktrinarnog, moralnog i liturgijskog nauka“.(Izvori : FSSPX/MG/vaticaninsider – DICI od 05/09/14)


Arhiva bloga

Glasnik: