Christus Rex

Pohod mons. Fellaya Hrvatskoj i svečana Misa u Zagrebu

Oltar pripravljen za svetu Misu

Ono što se dosad činilo nezamislivim, velikom Božjom milošću se ostvarilo. Nitko nije mogao ni slutiti da bi generalni poglavar FSSPX-a, mons. Bernard Fellay, tako skoro svratio u Hrvatsku. Ipak, bili smo u prilici svjedočiti tom, s pravom možemo reći – čudu, prošlog tjedna. Mons. Fellay zadržao se u našoj domovini tri dana kako bi se upoznao sa stanjem stvari i perspektivama za budući apostolat Bratstva. Vrhunac ovog pohoda bila je svečana Misa koju je preuzvišeni služio u petak, 2. listopada, u Zagrebu. Dojmovi sviju koji su bili u prilici nazočiti svetoj Misi i susresti se s biskupom bili su prožeti radošću i oduševljenjem. Bilo je nešto neopisivo nazočiti svečanom tradicionalnom obredu svete Mise koji se po prvi puta služio u našoj domovini od njezinog ukinuća, slušati nasljednika apostola koji je govorio s istim žarom i nadahnućem kao Kristovi apostoli, susresti se s jednostavnošću i poniznošću jednog velikog čovjeka Crkve. Za sve ovo možemo iskazati veliku hvalu Gospodinu Bogu čija je milost omogućila ovaj veličanstveni događaj, kao i preuzvišenom biskupu koji je usred svojih nebrojenih obaveza pronašao vremena i za Hrvatsku – malu zemlju koja zasad ne može ponuditi velike dosege u borbi za obnovu Tradicije, ali može obećati da će dati sve što je u njezinoj mogućnosti da bi se vjera naših otaca obnovila i očuvala.

p. Marko Tilošanec


U nastavku donosimo nekoliko fotografija sa svete Mise, kao i jedno vjerničko svjedočanstvo.Ulazna procesija

Pristupne molitve


Kađenje oltara

Ulazna antifona i Kyrie

Za vrijeme Glorije


Poslanica

Blagoslov podđakonu nakon Poslanice

Gradual i Aleluja

Evanđelje

Prikazanje


 Sanctus i početak Kanona


 Podizanje Hostije

 Misnikova pričest


 Đakon pjeva Confiteor


 Ite Missa est


 Biskupski blagoslov

Posljednje evanđelje

 Izlazna procesija


Predavanje nakon Mise


*****


Što se tiče same svete Mise, mislim da nema potrebe opisivati veličanstvenost i dostojanstvenost samoga obreda. To znaju i ljuti protivnici Crkve koji zaziru i dršću pred silinom, za njih neshvatljivom, od postanka svijeta prorečenom, žrtvom Boga, Sina jedinorođenoga, za spas nas grješnika. Gregorijanski koral, pjesma anđela, na ovu svetkovinu anđela čuvara, bio je dostojna pratnja misne žrtve.

Isus je u svojim govorima naglašavao da onaj koji hoće biti najveći treba biti najmanji. Biskup Fellay, generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i pater Frey, poglavar Austrijskog distrikta, dojmili su nas se svojom “malenošću”. Dostojanstveni ali pristupačni, vedri i jednostavni. Radujemo se što smo ih upoznali.

Za kraj pokušat ćemo prepričati jednu misao biskupa Fellaya. Mi se borimo na ljudskoj razini sa silama zla, što nam često izgleda kao borba podjednakih sila, pri čemu zaboravljamo da je Gospodin visoko iznad svega, i da nam ni vlas s glave ne pada bez Njegovog znanja. Onima koji vjeruju i ustraju u vjeri, sve se okreće na dobro.

S. i T., Split

Arhiva bloga

Glasnik: