Christus Rex

300. obljetnica smrti sv. Ljudevita Montforta


Sv. Ljudevit Marija Grignion de Montfort bio je francuski pučki misionar i gorući Marijin štovatelj. Vjernike je učio potpunom predanju Majci Božjoj, tj. da se posve predaju Mariji kako bi tako potpuno pripadali Isusu. Dana 28. travnja ove godine obilježava se 300. obljetnica njegove smrti. Tom prigodom donosimo izvatke iz nagovora od audijencije pape Pija XII. od 21. srpnja 1947., dan nakon proglašenja svetim bl. Ljudevita Marije.

Križ Isusov i Majka Isusova, to su dva pola u njegovom osobnom životu i u njegovom apostolatu. I pogledajmo kako je taj život unatoč njegovoj kratkoći bio ispunjen, kako je taj apostolat, koji je on vršio u pokrajinama Vendée, Poitou i Bretanji tijekom skoro 12 godina, već više od dva stoljeća dalje djelovao te se proširio na brojna područja! Mudrost je ta, koja je njegovom djelovanju udijelila uspjeh i okrunila njegov rad. Ona mudrost, čijem se vodstvu on povjerio i koju je smrt samo prividno prekinula: Complevit labores illius (umnožila plodove truda njegova; Mudr 10,10). Djelo pripada potpuno Bogu, ali ono nosi i oznake onoga koji je bio vjerni suradnik Božji. Pravo je i pošteno to uvidjeti. (...)

Međutim, neusporedivo veće pouzdanje stavljao je u Božju pomoć u koju se uvjerio kroz svoj molitveni život, negoli u svoje ljudsko djelovanje. Uvijek u djelovanju, stalno u kontaktu s ljudima, ipak je ostao pritom stalno sabran, stalno u bliskom odnosu s Bogom i borio se takoreći protiv stroge pravednosti Božje, da bi od njegovog milosrđa primio milost pobjede nad okorjelim grješnicima. Činilo se da kao patrijarh u borbi s anđelom stalno ponavlja neodoljivu molitvu: ,,Neću te pustiti, dok me ne blagosloviš! (Post 32,27). (...)

Prava pobožnost, pobožnost naime tradicije, Crkve, recimo to: pobožnost dobrog kršćanina i katolika, bitno smjera prema ujedinjenju s Isusom pod Marijinim vodstvom. (...) To je razlog, ljubljeni sinovi i kćeri, zašto veoma čeznemo da svi, ponad različitih oblika štovanja Majke Božje, iz dragocjenih spisa i primjera našeg sveca uzmete ono što čini jezgru njegovog štovanja Marije: njegovo čvrsto uvjerenje o moćnom Marijinom zagovoru, njegovu odlučnu volju nasljedovati kreposti Blažene Djevice koliko je više moguće i zanosnu revnost njegove ljubavi prema Mariji i Kristu.

Izvor: fsspx.de

Arhiva bloga

Glasnik: