Christus Rex

Djeva Marija pomaže u boju protiv albigenza

Serijal
Molitva svete krunice davno je već uobičajena u Crkvi katoličkoj. Prema legendi, njezin je osnivač sv. Dominik.
U njegovo doba harala je u kršćanstvu u južnoj Francuskoj prava duhovna kuga, takozvani albigenzi (a i u našoj Bosni i Bugarskoj – bogumili). Oni su ponavljali ludi manihejski nauk što ga je tako sjajno već bio pobio sv. Augustin. Po toj ludoj nauci postoje dva boga: jedan je bog dobra, a drugi bog zla. Od prvoga potječu duhovi, od drugoga materija, koja je zla. Krist, po nauku albigenza, nije bio Bog, nego samo anđeo. Albigenzi su nadalje poricali opasnost pakla, uskrsnuće tijela, sakramente od Krista ustanovljene, vrijednost zakletve, svetost ženidbe i blagoslov djece i time, dakako, strahovito ugrozili i samu opstojnost ljudskoga društva.


sv. Louis de Montfort


G
otovo je nemoguće dovoljno počastiti pobjede grofa Šimuna de Montforta pod patronatom Gospe od Ružarija. One su tako slavne da svijet nije vidio njima ravne.

Šimun de Montfort vitez i hrabri zatornik albigenza

Na jedan je dan porazio 10.000 krivovjernika postrojbom od samo 500 muževa; drugom je prilikom savladao 3.000 odredom od tek 30 ratnika; konačno, s 800 konjanika i 1.000 pješaka potpuno je raspršio vojsku kralja Aragonskog, a brojala je 100.000 pripadnika, i sve to s padom samo jednog jahača i 8 pješaka.

Djeva je tako zaštitila Alana de l'Anvallaya, bretonskog viteza, od velikih pogibija. On je isto bojevao za Vjeru protiv albigenza. Jednom, kako je našao sebe opkoljena sa svih strana, Djeva je srušila 150 gromada na njegove neprijatelje i tako je izbavljen iz njihovih ruku.

Drugi put, kada je njegov brod tonuo u morsku dubinu, ova je dobra Majka učinila da 150 malih brda čudesno izraste  iz vode i da se, putem njih, njegova družba izbavi na sigurno tlo Bretanje.

U zahvalu Djevi za čuda koja je učinila na njegov probitak kao odgovor na svagdanji Ružarij, on je izgradio Dinanski samostan za redovnike novoga Reda sv. Dominika i, nakon što je i sam postao redovnik, umro je svetom smrću u Orleansu.

Sv. Dominik revno spaljuje lude zapise albigenza

Othère, također bretonski vojnik iz Vaucouleursa, često je slamao čitave pukovnije krivovjernika ili razbojnika na bijeg, sve to noseći oko ruke i pričvršćenu za dršku mača krunicu.

Tako su jednom prilikom, kada je već porazio svoje neprijatelje, oni priznali da su vidjeli njegov mač obasjan čudesnim svjetlom, drugi su pak put opazili štit na njegovoj ruci na kojemu su bili prikazani Gospodin, Bogorodica i sveci. Štit ga je činio oku nevidljivim a njegove napade veoma silovitima.

Drugi put je porazio 20.000 heretika sa samo deset satnija bez ijednog palog suborca. Taj ishod tako je dojmio generala krivovjernika da je potražio Othèrea, odrekao se hereze i proglasio da ga je vidio okruženog ognjenim mačevima tijekom boja.

Djeva pomaže svojim ratnicima pokoriti protivnika pri nemogućim izgledima

Izvadak iz Tajna Ružarija, sv. Louis de Montfort
NY: Montfort Publications, 1954 34. ruža

Arhiva bloga

Glasnik: