Christus Rex

Wuhan: Od jedne virusne ugroze do druge

K
ao i vlakovi, i virusi mogu sakriti jedan drugoga: zaboravljamo da su 1958. upravo u gradu Wuhanu (Kina) prvi kineski biskupi bili nezakonito posvećeni protiv volje Svete Stolice i tako usadili u zemlju virus raskola koja ima duhovne posljedice do dana današnjega.

Wuhan, 12. svibnja 2020. Deset godina prije virusa SARS-CoV-2, koji će se poput ubojitog vala provući nad svijetom čije se dogme danas zovu materijalizam, hedonizam, znanost i tehnički napredak, 90-godišnji biskup, mons. Bernardin Dong, isključen je u bolnici s aparata. Bio je nekoliko godina bolovao od raka pluća.

Bernardin Dong rođen je 1. travnja 1917. U franjevce je ušao 1934., zaređen za svećenika 1942. Nekoliko godina kasnije njegov je biskup protjeran. Biskup iz Hankoua, mons. Maurice Rosa, talijanski franjevac, morao je napustiti Kinu koja je 2. listopada 1952. postala komunistička.

P. Dong je, dakle, kao i cijelo katoličko svećenstvo, bio podvrgnut progonu Kineske komunističke partije (KKP), koja je 1957. dovela do stvaranja Patriotske udruge kineskih katolika.

Bernard Dong podvrgnuo se direktivama KKP. Sudjelovao je na Nacionalnom kongresu kineskih katolika koji je tom prigodom organiziran u Pekingu, a godinu dana kasnije, 13. travnja 1958., postao je jedan od prva dva raskolnička biskupa zaređena protiv volje Rima, u samom gradu Wuhanu.

Skoro 30 godina kasnije, ranih devedesetih, kada se u Srednjem kraljevstvu dogodilo vrlo relativno popuštanje pod vlašću Deng Ziaopinga, biskup Bernardin Dong bio je „pomiren” u prisustvu dvojice biskupa podzemne Crkve koju je Rim priznavao: mons. Petrus Zhang Boren, biskup Hanyanga, i mons. Odoric Liu Hede, biskup Hankoua, obojice franjevačkih redovnika poput Bernardina Donga.

Iako je Rim ipak prepoznao biskupstvo mons. Bernardina Donga, kineske su se vlasti, vrlo bolesnim i gotovo privezanim za postelju, njime služile do kraja njegovoga života. Tako je 30. travnja 2006. godine u svojim invalidskim kolicima, uz sudjelovanje osam raskolničkih biskupa, predsjedao obredom biskupskoga posvećenja Josipa Ma Yinglina. Budući da se održao u Kunmingu, ovaj čin je bio raskolnički jer je rimski prvosvećenik odbio dati svoj papinski nalog.

Nakon virusa raskola koji je pokrenut u Wuhanu 1958. i koji ugrožava jedinstvo Crkve, to utješno obilježje koje je poput životnoga duha Kristove Zaručnice, 60 godina kasnije uslijedio je korona virus koji sada napada pluća smrtnika. Kakvo čudo, jer su ljudi zaboravili molitvu koja je istinsko disanje duše?

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: