Christus Rex

Obred oblačenja kod Sestara FSSPX-a (Bijela nedjelja 2020.)

P
raksa je da se svake godine na Bijelu nedjelju kod zajednice Sestara Bratstva sv. Pija X. održavaju obredi oblačenja i polaganja zavjeta.
Ove su se godine svečanosti zbog sveopćih ograničenja kretanja i društvenih okupljanja morale održati u skromnijim uvjetima.

U samostanima časnih sestara vječne zavjete položilo je sedam sestara, dvije su položile prve zavjete, a pet postulantica imalo je obred oblačenja u kome su primile svoje redovničko odijelo i ime. Za dvije nedjelje u samostanu u njemačkom Göffingenu još će dvije sestre položiti prve zavjete, a jedna postulantica primiti redovničko odijelo. Time će broj sestara doseći ukupnu brojku od 205, među kojima će biti 13 novakinja.


U obredu oblačenja novakinje uz habit primaju i bijeli veo koji nose sve do kraja novicijata koji traje dvije godine. Tada se polažu prvi zavjeti i prima crni veo. Među svim sestrama koje su imale svečanost valja istaknuti ime s. Marie Joséphine koja je u samostanu u Ruffecu (Francuska) primila redovnički habit – rodom iz Australije, ali hrvatskih korijena, te na taj način duhovno povezana s našom domovinom.


U ovom vremenu velike duhovne krize javljaju se i velike potrebe. Sestre FSSPX-a koje (zajedno s oblatama kao drugom granom časnih sestara) sudjeluju u različitim oblicima apostolata – djelovanjem u školama, prioratima, staračkim domovima – primaju pozive iz puno centara našega Svećeničkoga bratstva, u toj mjeri da na njih ne mogu pozitivno odgovoriti. Poziv je to da molimo za nova redovnička zvanja, posebno iz naše domovine, koja će se potpuno posvetiti Bogu u službi Njegova Kraljevstva.

Izvor: https://laportelatine.org/

Arhiva bloga

Glasnik: