Christus Rex

Nouvelles de Chrétienté: prema novoj svjetskoj religiji?


J
edan od članaka u izdanju Nouvelles de Chrétienté za broj svibanj-lipanj 2020. postavlja pitanje je li antiglobalizam zavjera.

Evo izvatka gdje se govori o posljednjem međureligijskom danu koji je promicao Visoki odbor za ljudsko bratstvo.

Kao odgovor na krizu COVIDa-19, Visoki odbor za ljudsko bratstvo organizirao je 14. svibnja svjetski međureligijski dan posta i molitve za sve vjernike svih religija. Ovaj dan odobrio je i papa Franjo i glavni tajnik UN-a António Guterres.

Ovaj poziv na molitvu bio je formuliran ovim riječima: „Ne smijemo zaboraviti potražiti utočište u Bogu dok se suočavamo s ovom teškom krizom. Stoga pozivamo sve ljude širom svijeta da mole u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, da obdržavaju post i čine dobra djela kako bi se okončala ova pandemija. Neka svatko od nas, gdje god da se nalazimo, prema učenjima svojih vjerskih tradicija i filozofija, moli božansku pomoć da bismo se mi sami i cijeli svijet spasili od ove nedaće, da nadahne znanstvenike da pronađu lijek za virus i očuva cijeli svijet od zdravstvenih, ekonomskih i ljudskih posljedica ove ozbiljne pandemije”.

Papa Franjo ponovio je to: „Sjetite se, 14. svibnja, svi vjernici zajedno, vjernici različitih [religijskih] tradicija, moliti, postiti i činiti djela ljubavi“. Spominjući Visoki odbor za ljudsko bratstvo, papa Franjo dodao je: „Budući da je molitva sveopća vrijednost, prihvatio sam njegov prijedlog”.

Generalni tajnik UN-a António Guterres također je podržao inicijativu: „U teškim vremenima moramo se zajednički zauzeti za mir, humanost i solidarnost. Pridružujem se Njegovoj Svetosti papi Franji i velikom imamu Al-Azhara, šeiku Ahmeda Al Tayebu, u njihovoj podršci molitvi za čovječanstvo od 14. svibnja – trenutak za razmišljanje, nadu i vjeru”.

Veliki imam Al-Azhara bio je manje ekumenski od Pape i Generalnoga tajnika Ujedinjenih naroda: „Pozdravljam plemeniti humanitarni poziv Odbora da pozove ljude širom svijeta da mole, prose za dobrobit cijeloga čovječanstva i čine dobro u ime svemogućega Alaha, kako bi se uklonila ova pandemija koja pogađa nas i cijeli svijet”.

Usput, valja imati na umu da Visoki odbor ima devet članova, uključujući dva rimska prelata: kardinala Miguela Angela Ayuso Guixota, predsjednika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog i mons. Yoannisa Lahzija Gaida, jednog od osobnih tajnika pape Franje.

14. svibnja, na dan međureligijske molitve, papa Franjo uputio je homiliju „braći i sestrama svake religijske tradicije”, u kojoj je odbio prigovor sinkretizma, rekavši: „mogu zamisliti da bi neki ljudi rekli da je okupljanje vjernika svih religija na molitvu oko zajedničke nakane 'vjerski relativizam, a to se ne smije činiti'”. I postavlja pitanje: „'Ali kako se ne bismo mogli moliti Ocu sviju?' Svi smo ujedinjeni kao ljudska bića, kao braća i sestre, moleći Boga svatko prema svojoj kulturi, tradiciji i vjerovanjima, ali braća i sestre koje se mole Bogu. Ovo je važno!” – Braća kojega Oca? Jednoga i trojedinoga Boga, Alaha ili Bude? Je li to bitno?

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: