Christus Rex

Dekret Apostolske pokorničarne za mjesec studeni


K
ardinal Mauro Piacenza, veliki pokorničar – predstojnik Apostolske pokorničarne, izdao je 22. listopada dekret kojim se podjeljivanje oprosta namijenjenih vjernima mrtvima prilagođava zdravstvenoj situaciji i ograničenjima koja su postavljena u raznim zemljama u pogledu ograničenja okupljanja.
Ova uredba odnosi se prije svega na potpuni oprost koji se od 1. do 8. studenoga može zadobiti za posjet groblju uz molitvu za pokojne. Taj se oprost može prenijeti na druge dane istoga mjeseca koje vjernici mogu slobodno odabrati, a da ne moraju biti u nizu. Podrazumijeva se pritom da ti dani, ako se prenose, ostaju ograničeni na osam.

Mogućnost zadobivanja potpunog oprosta koji Crkva podjeljuje na liturgijski dan Spomena svih vjernih mrtvih, 2. studenoga, a koji se može zadobiti posjetom crkvi ili oratoriju uz molitvu Oče naš i Apostolskim vjerovanjem, može se prenijeti na bilo koji dan u studenome.

Glede ljudi koji ne mogu izvršiti uvjete potrebne za oprost: stariji, bolesni ili pogođeni ograničenjima putovanja, oni mogu zadobiti oprost molitvom pred likom Gospodina Isusa Krista ili Blažene Djevice, uzevši molitvu po svom izboru ili prinoseći svoje patnje i svoje križeve Bogu.

Podsjeća se da se ti oprosti zadobivaju pod uobičajenim uvjetima: sakramentalna ispovijed i sveta pričest u roku od osam dana te molitva na nakane rimskoga prvosvećenika.

U tom pogledu dobro je prisjetiti se što znači izraz „nakane Svetoga Oca”. One se ne odnose na subjektivne namjere trenutnoga pape, nego na šest općih nakana utvrđenih propisima: 1. uzvišenje svete Katoličke Crkve; 2. širenje vjere; 3. iskorjenjivanje krivovjerja; 4. obraćenje grešnika; 5. mir i sloga među kršćanskim knezovima; 6. ostale potrebe kršćanstva.

Valja imati na umu da se, s obzirom na opće uvjete, ako je ispovijed i pričest nemoguća u roku od osam dana, ipak postiže oprost pod uvjetom da su vjernici spremni ispovjediti se i pričestiti što prije mogu.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: