Christus Rex

Došašće, vrijeme mira u Gospi

Bernardo Daddi, Trudna Djevica Marija
 
U
ovo vrijeme došašća razmatramo kako poniznost uvijek prati mir, ona mirna tišina koja osvaja dušu i spušta je u dubinu Bezgrješnoga Marijinoga Srca. Ponizni čovjek šuti, šuti o sebi pred Bogom i pred ljudima. I ta ga tišina umiruje i stvara u njemu nenavezanost i povjerenje. Odvojenost od stvorenja i pouzdanje u Boga, sabranost u Bogu. Od svih stvorenja, Djevica Marija je očito Ona koja je postigla najviši stupanj povjerenja u Boga, Ona koja je bila najkontemplativnija i najspokojnija.

Međutim, ono što poniznost proizvodi u nama, u Mariji proizvodi na neusporedivo savršeniji način.

Doista, mir koji je naš Rex pacificus prouzročio u našoj duši svojim križem, učinio je tako što je stvari doveo u red. Ali u Djevici Mariji nije bilo potrebe za uspostavom reda jer je ona Bezgrješna. Ona ne samo da je u miru, nego je u potpunom spokoju. Moglo bi se reći da je Ona sam mir.

U litanijama je nazivamo „Kraljicom mira”. Doista, Ona nosi taj naslov u punom smislu riječi: Na strani Boga, koji je i sam mir, Djevica Marija je slika ovoga Božjega mira. Tim je onda s naše strane Djevica Marija uzrok i našega mira.

Djevica Marija je u spokoju jer je u Njoj sve u savršenome redu.

Nakon svakoga Ecce [Evo službenice Gospodnje] koji je izgovorila, slijedio je Fiat [Neka mi bude po riječi Tvojoj] pristanka, prihvaćanja. Ona je bila savršeno pokorna, potpuno ovisna o Bogu. Uvijek je bila na svome mjestu. Bogu nije nikada ništa odbila. Uvijek je pristala, uvijek prihvaćala. Vjerovala je ne brinući se ni o čemu. Uvijek je ostajala u miru, a da je ništa nije uznemiravalo ili mučilo. Sva iskušenja Njezina života, svi oni mačevi koji su joj probijali dušu, tijekom Njezinoga postojanja, tijekom Njezinoga života s Isusom, uvijek su je nalazili savršeno raspoloženu, potpuno spokojno sklonu prihvaćanju Božje volje onakvom kakva se očitovala. A upravo joj to daje izvanredno veličanstvo. Ona nije samo spokojna, ona je Kraljica mira. Čini se kao da joj je Rex pacificus priopćio svoju kraljevsku privlačnost (ponašanje).

Djevica Marija ne samo da je potpuno spokojna, nego nas Ona sama umiruje. Kada je promatramo, kao da promatramo kraljicu, ženu koja nam prenosi svoj mir. Ona nas umiruje, postavlja nas na naše mjesto. Njezin nas pogled uspravlja, dovodi u red, čisti, drži ovisnima o Bogu.

Mislite li da time što ljubimo Boga, da mu nešto dajemo? Trebamo mu dati samo to da nam pristupi, On ne traži ništa drugo. To čini Djevica Marija. Ljubiti Boga znači predati se darežljivostima Njegove ljubavi, to znači dopustiti mu da nas ljubi. To je učinila Djevica Marija i to je istinski mir koji svijet ne može dati i kojemu nas uči samo poniznost.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: