Christus Rex

Šutljivi Rim


O
d početka korizme među kardinalima kruži anonimni memorandum glede izbora sljedećeg pape... 
U njemu stoji: „Nekad se znalo govoriti: Roma locuta, causa finita – Rim je progovorio, slučaj je zaključen. Danas kažemo: Roma loquitur, confusio augetur – Rim govori, zbunjenost se povećava.“

U stvarnosti, radije bismo trebali reći: „Rim šuti, povećava se pomutnja“.

Tako je kardinal Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga i generalni izvjestitelj sljedeće Sinode o sinodalnosti, izjavio za njemačku agenciju Katholische Nachrichten-Agentur 2. veljače da je sadašnje učenje Crkve o homoseksualnosti „pogrešno“ i da „sociološko-znanstveni temelj“ ovog nauka koji ga je osudio više nije točan. A Rim šuti.

Tako je msgr. Georg Bätzing, biskup Limburga i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, ustvrdio 3. ožujka za list Bunte da su odnosi između osoba istog spola odobreni i ne predstavljaju grijeh te da bi katekizam trebalo djelomično izmijeniti. A Rim i dalje šuti.

Doduše, kardinal George Pell dao je do znanja 11. ožujka na njemačkoj katoličkoj televiziji K-TV da je zatražio od Kongregacije za nauk vjere da „intervenira i iznese prosudbu“ o ovom „potpunom i izričitom odbacivanju“ moralnog nauka Crkve.

No, 30. ožujka je kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, izjavio za tjednik Stern: „Homoseksualnost nije grijeh. A kršćansko je ponašanje kada se dvoje ljudi, bez obzira na spol, zauzmu jedno za drugo, u radosti i u boli. “ A Rim i dalje šuti.

Ali Rim ne šuti uvijek. On zna biti pričljiv o migrantima, amazonskom ekosustavu, a posebno danas, o Sinodi o sinodalnosti na kojoj će se puno pričati i razgovarati do mile volje...

„Vidio sam mnoga poglavlja,
koja stoje uzalud ...
Ako treba samo promisliti,
savjetničkih sudova ima u izobilju;
Treba li nešto izvršiti?
Ne nalazimo više nikoga. “ [1]

Umjesto „pluralističke“ sinode i „konsenzualnog“ dijaloga sa svijetom, Crkva treba novu Katarinu Sijensku! Da gorljivo potakne papu da napusti – ne Avignon, nego koncilski Rim – i da se vrati u vječni Rim, gospodara mudrosti i istine.

Abbé Alain Lorans

Izvor: fsspx.news

[1] Jean de La Fontaine, „Sabor koji drže štakori“, Basne, II, 2 (1668.).

Arhiva bloga

Glasnik: