Christus Rex

Časopis Christus Rex - Riječ urednika




Dragi čitatelji!

Velika nam je čast po prvi puta vam predstaviti mjesečnik “Christus Rex
 (Krist Kralj), časopis za promicanje katoličke Tradicije u Hrvatskoj.

U ovom broju vam ga ukratko želimo predstaviti. Njegovi su ciljevi sljedeći:

a) širenje katoličke vjere svih vremena, onakvu kakvu smo je primili od Gospodina našega Isusa Krista, njegovih Apostola i naposlijetku, od Svete Majke Crkve; vjere na kojoj su se napajale i rasle generacije prije nas. Poznavati vlastitu vjeru vrlo je važna stvar. Ako je ne poznajemo, ne možemo reći kako poznajemo Gospodina Našega Isusa Krista. Toga radi, svaki će broj sadržavati odlomke iz Katekizma u kojima ćemo objasniti pojedine tajne naše svete vjere.

b) promicanje svetačke duhovnosti koja pomaže shvatiti u novom svjetlu ono što smo u Katekizmu naučili. Sveci su oduvjek bili svjetionici po kojima se Crkva orjentirala. Njihov primjer vjere i kršćanskih kreposti vodio je i vodi mnoge duše prema savršenosti. Zato nam je želja u svakom broju donijeti nekoliko redaka na različite teme iz pobožnosti i duhovnog života.

c) uz promicanje vjere i duhovnosti, naš časopis želi svrnuti pozornost i na zablude koje se protive vjerskim načelima. Sv. Toma Akvinski je rekao: “Svatko je dužan javno manifestirati svoju vjeru, ili kako bi podučio i ohrabrio druge vjernike, ili kako bi se odupro napadima protivnika (S. theol. II-II, qu. 3, a. 2 ad 2 ).” Papa Lav XIII. nas u svojoj Enciklici “Sapientiae christianae” također na to potiče kada govori: “Ali kada postoji potreba, nisu samo prelati (biskupi) ti kojima je zadaća bdjeti nad potpunosti vjere, nego i vjernici
 (Br. 17). Tako ćemo u svakom broju govoriti o nekoj temi kao npr. modernizam, liberalizam, progresizam itd. U argumentiranju se nećemo služiti vlastitim teorijama nego onime što o tome naučava Crkva kroz koncile, dekrete, bule i papinske enciklike. U pomoć ćemo pozvati poznate katoličke filozofe i teologe te druge pisce koji nam mogu pomoći kako bismo stigli do našega cilja.

Toliko o našim ciljevima.

Časopis je besplatan te je svakome dozvoljeno kopirati ga i dijeliti ga dalje. Svatko je slobodan, ukoliko želi podržati našu malu ediciju svojim idejama, tekstovima, ali ponajprije molitvama. Pomoći nam možete ako želite i novčanim putem. Gospodin će sigurni smo, obilno nagraditi svakog darovatelja.


U budućnosti želimo otvoriti i internet stranicu sa koje ćete moći downloadati sve brojeve našega časopisa u pdf formatu. Na njoj ćete naći i mnogo zanimljivih linkova sa filmovima, predavanjima i tekstovima vezanih za vjeru, tradiciju i duhovnost.


Naše naume stavljamo u ruke Blažene Djevice Marije. Ona je Majka Crkve i Djevica vjerna koja vodi svoju djecu na pravome putu. Ona neka nas nadahne i čuva te izmoli sve potrebne milosti kako bismo učinili ono što je Božja volja za nas i za čitav naš narod.



Arhiva bloga

Glasnik: