ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Nadbiskup Lefebvre nas potiče IV.Dragi je Bog htio Tradiciju. Duboko sam uvjeren da Bratstvo predstavlja sredstvo koje je dragi Bog htio. Bog je htio sačuvati vjeru, istinu Crkve i sve ono što se još u Crkvi da spasiti. Biskupi koji okružuju Generalnog poglavara Bratstva, ispunjavaju svoje dužnosti koje su prijeko potrebne: sačuvati vjeru kao propovjednici vjere te dijeliti milosti svećeništva i svete Potvrde. Zahvaljujući ovim ljudima Tradicija ostaje nepromijenjenom te opstaje kao vazda plodonosan izvor božanskoga života.

Velika utjeha. Zbog toga moramo zahvaliti dragomu Bogu. Moramo i dalje ustrajno i vjerno čuvati blaga Crkve, uvijek u nadi da će ova blaga ponovno zauzeti mjesto koje im dolikuje u Rimu i koja nikada nisu smjele izgubiti.
Intervju s nadbiskupom Marcelom Lefebvreom 9. prosinca 1990. u Suresne (Pariz) za časopis „Fideliter“ 


2 komentara:

 1. Da, dragi je Bog želio Tradiciju, a preko protivština, žrtve i patnje koju Tradicija proživljava, takoďer obnovu svećenstva, a time i obnovu vjere i novi zamah svetosti.
  Molimo se da i djelo nadbiskupa Lefebvrea, Bratstvo sv.Pija X. što prije doďe u naše krajeve. Ne možemo se u ED stilu vazda hvatati za slamke i životariti. Valja prodisati punim plućima i aktivno se uključiti u borbu protiv modernističke pohare, no opet s velikom ljubavlju prema Papi i Crkvi te s dubokom vjerom u neprolaznost i neuništivost Crkve, baš onako kako nam je svjedočio Nadbiskup.
  Upravo njegova vjera u Crkvu, njezinu snagu unatoč ovoj ljudskoj dimenziji koja nas danas gotovo blokira i čini nesretnima, baš nas ta svetačka vjera i proročka svijest osnažuju da ne klonemo duhom, da se borimo za Crkvu i spas duša bez gorčine, bez srdžbe i inata. Ustrajno i ponizno, ali i gorljivo pod mudrim vodstvom svećenika čijoj je formaciji Nadbiskup posvetio dobar dio svog života.
  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Počesto se, i u našoj javnosti postave pitanja o djelovanju „snajperista u svijetu Tradicije.
  Pater Schmidberger odgovara u uvodu Mitteilungsblatta:

  -Koncilska Crkva izraz je koji treba pomnjivo porabiti. Ne postoje dvije Crkve: samo jedna–Crkva Katolička.
  -Pojedinci i dalje napadaju Bratstvo. Sve više sliče liberalima, jer pokreću proces rušenja zakonitih poglavara. Osim toga, upitna je njihova ljubav prema Sv.Ocu i poslušnost Crkvi.
  -P.Schmidberger otvoreno kaže da Svećeničko Bratstvo sv.Pija X. i Rim nisu na istoj razini što je logično. Sv.Otac je dopustio celebraciju stare Mise, ukinuo ekskomunikacije i želio teološke razgovore. To ne prihvatiti, ne bi bilo katolički. (Stoga su primjedbe ovih snajperista zbilja sektaške).
  -Problem kod prerevnih pojedinaca koji na sve načine unose nemir, jest prenaglašavanje zla: sve više sliče manihejcima. Ako zdrav organizam napadne zloćudni tumor, valja ga ukloniti. Ne cijeli organizam.
  -Pater naglašava da je sotona služi sedisvakantizmom da uništi Tradiciju. Napominje da postoji i praktični sedisvakantizam: formalno se priznaje Papin autoritet, ali ga se ne želi slušati. Takvi su danas na djelu.
  -Otvoreno govori o problemima biskupa Williamsona koji ne može postojati kao slobodan biskup Katoličke Crkve. Smiješno je njegovo pozivanje na Kanonsko pravo. I smiješan navodni angažman za Tradiciju na ovaj način. Napominje izričitu želju mons.Lefebvrea da sva četiri biskupa ostanu jedinstveni i poslušni poglavaru. Mons.Williamson je sam napustio to jedinstvo.
  -Još jedanput ponavlja želju i volju mons.Lefebvrea koji je njemu osobno nakon ređenja govorio o nastavku razgovora s Rimom.

  Ovo je toliko snažan tekst: pun ljubavi prema Crkvi i Sv.Ocu unatoč modernističkoj pohari u Crkvi.
  Pazimo dobro na ovaj praktični sedisvakantizam i sve podmuklosti kojima se đavao služi da unese nemir u Tradiciju. Pazimo se na sve one koji prenaglašavaju utjecaj zla, čime se bliže manihejstvu i sve one koji blate zakonite autoritete.
  Kolika oholost pozivati se na Nadbiskupa, i to osobe koje ga nisu upoznale, a nijekati zdravo prosuđivanje patera Schmidbergera koji mu je bio godinama desnom rukom. I pri tome se pozivati na istinu: koje đavolske zasljepljenosti!
  Jasno je da će zlo napadati FSSPX. Nije ni prvi ni posljednji put. Put Tradicije je težak, ali spasonosan za cijelu Crkvu.
  Ljubimo Papu i Crkvu i u tijeku devetnice Presvetom Srcu Isusovu razmatrajmo o neuništivosti Crkve: jedne Crkve-Crkve Katoličke!
  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.