subota, 4. svibnja 2013.

Bl. Alojzije Stepinac nam govori I.


,,Ja sam na ovaj teški položaj došao pokorivši se želji vrhovnog poglavara, sv. Oca. Zato velim - in Te Domine speravi (u tebe se Gospodine uzdam). Ufam se da će se i na meni ispuniti riječi: “Izbavit ću ga jer me ljubi; zakrilit ću ga jer poznaje ime moje” (Ps. 90, 14). Moja je nakana i cilj čist. Slijediti nauku križa te bez ikakvoga straha braniti katoličku istinu. Pravednost prema onoj - dilexi justitiam et odi iniquitatem (ljubio sam pravdu a mrzio na zlo) - to je moje načelo. Ogavnost prema svakoj nepravdi bila je duboko usađena u mojoj duši, kao što je i ljubav prema pravdi. Pa kao što sam bio za dobro svoga naroda spreman dati sve, tako sam spreman na sve i za Crkvu katoličku, koja me je od najranije mladosti učila dati svakome, što je njegovo i ljubiti ljude istinskom ljubavi.ˮ


(Nagovor prigodom imenovanja 3. lipnja 1934., Izvor: Propovijedi, poruke, govori; Zagreb 2000.)

2 komentara:

  1. Ovaj tekst pronađoh u jednoj knjizi o sv.ocu Piju iz Pietrelcine. Divno i gotovo nevjerojatno?!

    "Još za života Padre Pija kružile su brojne priče kako je u bilokaciji često putovao u zemlje istočne Europe u kojima su ateistički režimi potiskivali svaki oblik vjere. Padre Pio je u svojim odlascima želio dati podršku vjernicima u tim zemljama ili, slikovito rečeno: Crkvi Tišine. Naime, ondje su vjernici živjeli svoju vjeru u tišini, odnosno u tajnosti, budući da su zbog svoje vjere svakodnevno bili izloženi opasnosti od uhićenja.
    Pričalo se kako je padre Pijo, osim uz blaženika Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog, tijekom besramnog sudskog progona kojem su ga podvrgle komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji, bio i uz kardinala Stefana Wiszynskog te, posebice uz kardinala Josepha Mindszenthyja, primasa Mađarske..."
    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.