Christus Rex

Kako ćemo se s pomoću Srca Marijina kloniti grijeha, a zadobiti krjeposti



Pozdravi našu Gospu od svetog Srca triput dnevno, ujutro, u podne i uvečer kada zvoni zvono za Anđeosko Pozdravljenje. S ovom su pobožnom vježbom povezani mnogi oprosti.

Tvoja je pobožnost prema našoj dragoj Gospi od svetog Srca stvarna i savršena ako se iz ljubavi prema njoj čuvaš svake pogrješke te se trudiš prisvojiti njezine lijepe krjeposti. Prema tome, dakle, trebaš trajno usmjeriti svoj mar i svoju pažnju.

Hodiš li putem krjeposti, ispriječit će ti se, nedvojbeno, brojne smetnje, i od svog vlastitog tijela, kao i od svijeta i od paklenog dušmanina. U ovim pogibeljima obrati se svojoj toliko moćnoj zagovornici i ponovi joj u dubini vlastitog srca da bi radije tisuću puta umro, nego uvrijedio nju i njezinog božanskog Sina.

Bježi, dakle, od pogibelji, izbjegavaj bilo kakvu prigodu za grijeh: to je siguran dokaz tvojeg štovanja prema njoj.

Ovdje ću ti pokazati lagano sredstvo kako nasljedovati njezine krjeposti. U Mariji sjaje u najsvjetlijem sjaju sve one krjeposti koje su najugodnije u Božjim očima.

Ponajprije obrati pažnju na jednu od njih i uznastoj je sebi prisvojiti.

Sklon si, primjerice, naprasitosti. Čim oćutiš prvu naravnu uzrujanost u svojem srcu, tada odmah promisli kolika je velika bila Marijina blagost i iz ljubavi prema njoj ne reci niti jednu riječ koja bi mogla povrijediti ljubav prema bližnjemu. Ako iziđeš malo se odmoriti i ako tvoji pogledi susretnu opasne predmete, onda reci sam sebi: O, kako su čiste bile djevičanske Marijine oči! A kako bi se nasljedovala njezina krajnja povučenost, pripazit ćeš, dakako, i zauzdavati svoje oči – a slično tako postupi i s drugim krjepostima. Jesi li u crkvi, pomisli na Mariju u Hramu, kod kuće razmišljaj o Mariji u Nazaretu, za stolom se prisjeti Marije na svadbi u Kani; ukratko, svagdje i u svako vrijeme možeš se prisjećanjem na Mariju vježbati u zaslužnim djelima krjeposti.

To je najpraktičniji način štovanja Marije s korišću kako bi se osigurala njezina zaštita u životu i njezina pomoć na času smrti. Po ovoj zaštiti ona sebi prisvaja pravo na tvoju zahvalnost i tvoju ljubav tijekom cijele vječnosti.




Uzeto iz molitvenika: Gebets- und Andachtsbuch der allgemeinen Erzbruderschaft U.L.F. vom hl. Herzen, s dopuštenjem crkvenih vlasti, 1884.



Arhiva bloga

Glasnik: