Christus Rex

Kardinal Caffarra brani brak


Nadbiskup Bologne kardinal Carlo Caffarra u talijanskim je novinama „Il Foglio“ energično branio nerazrješivost braka.

Pri tome se jasno usprotivio pokušajima nekolicine kardinala da smekšaju bračni moral i da ponovno oženjenima s državnim vjenčanim listom pod određenim uvjetima dopuste primanje sakramenata kako su to među ostalima željeli kardinali Kasper i Marx.

Izričito je kardinal Caffarra odbacio i pojedinačni ispit jer bi to bilo jednako blagoslovu rastave.

S obzirom na nauk o braku papa Pavla VI. i Ivana Pavla II., kardinal je naglasio da nije riječ o stvaranju „ideala“ i da se onda vidi dopušta li ovaj ideal iznimke. Posrijedi je, štoviše, razumijevanje biti braka i obitelji. Krist nije slijedio kazuistiku farizeja, nego je podsjetio na „početak“ gdje rastava nije bila predviđena. A to je bio temelj nauka o braku Ivana Pavla II.

O „visokim očekivanjima“ od biskupske sinode na jesen ove godine koja je spomenuo kardinal Kasper, kod kojih Kasper vidi opasnost velikog razočaranja ako ne budu ispunjena, upitao se kardinal Caffarra o kojim je tu očekivanjima zapravo riječ. U Africi, gdje je postotak rastava braka često još i veći nego u Europi, 75 % vjernika jasno se opredijelilo protiv primanja Pričesti za „rastavljene i ponovno oženjene“. Ne radi se o ispunjenju očekivanja, nego o traženju onoga što je dobro za čovjeka u njegovoj najdubljoj istini.

Caffarra je k tome kritizirao da je „nastala ideologija“ po kojoj svatko može imati dijete i da postoji nešto kao „pravo na dijete“ pri čemu se dijete i brak ne razumijevaju više kao dar, dar koji bračnim drugovima pripada po Kristu. To je razlog za nerazrješivost braka.


Izvor: www.pius.info

Arhiva bloga

Glasnik: