utorak, 29. srpnja 2014.

Pismo nadbiskupa Lefebvrea papi Pavlu VI. (17. srpnja 1976.)


Sveti Oče,


Budući da mi je zabranjen svaki pristup kako bih Vam se obratio, neka Bog dade da ovo pismo dođe do Vas, da Vam tako izrazim svoje osjećaje dubokog štovanja, ali u isto vrijeme da Vam iznesem, s prijekom molbom, predmet naših najusrdnijih želja, za koje se nažalost čini, da su predmet raspre između Svete Stolice i brojnih vjernih katolika.

Sveti Oče, udostojte se očitovati svoju volju da očekujete širenje kraljevstva našeg Gospodina Isusa Krista u ovom svijetu:

- ponovnim uspostavljanjem javnog prava Crkve,

- dajući liturgiji svu njezinu dogmatsku vrijednost i hijerarhijski izraz prema latinskom rimskom obredu koji je posvećen tolikim stoljećima slavljenja,

- vraćajući časno mjesto Vulgati,

- vraćajući katekizmima njihov pravi oblik, onaj utemeljen na Tridentskom saboru.

Poduzevši te korake, Vaša Svetost će ponovno obnoviti katoličko svećenstvo i kraljevanje našeg Gospodina Isusa Krista nad osobama, obiteljima i građanskim društvima.
Vratit ćete ispravan pojam iskrivljenim idejama koje su postali idoli modernog čovjeka: sloboda, jednakost, bratstvo i demokracija – jednako kao Vaši prethodnici.

Neka Vaša Svetost napusti to zloglasno poduzimanje kompromisa s idejama modernog čovjeka, poduzimanje koje proistječe iz tajnih sporazuma između visokih dostojanstvenika u Crkvi i onih iz masonskih loža, još otprije Koncila.

Nastaviti u tom smjeru znači provoditi uništenje Crkve. Vaša Svetost će lako razumjeti da ne možemo sudjelovati u tako nesretnom djelu, što bismo učinili ako bismo zatvorili naše bogoslovije.

Neka se Duh Sveti udostoji dati Vašoj Svetosti milost dara odvažnosti, da biste mogli pokazati u nedvosmislenim činima da ste uistinu i autentično Petrov nasljednik, naviještanjem da nema spasenja osim u Isusu Kristu, i njegovoj otajstvenoj Zaručnici, svetoj Crkvi, katoličkoj i rimskoj.

+ Marcel Lefebvre
nadbiskup emeritus – biskup tulski