Christus Rex

Svečanost blagoslova Kapele sv. Josipa u Zagrebu


P
rve nedjelje u mjesecu listopadu 2020. održan je svečani blagoslov novoga prostora Kapele sv. Josipa u Zagrebu na adresi Luje Naletilića 23. Obred blagoslova javne bogomolje – crkve ili kapele, započinje ispred ulaznih vrata uz uvodnu molitvu, da bi svećenik potom poškropio vanjske zidove kapele uz antifonu Asperges i 50. psalam Miserere.


Zatim svećenik zajedno s pukom ulazi u kapelu da bi se blagoslovio sam nutarnji prostor. Kao kod svih velikih obreda blagoslova, najprije se pred raskrivenim oltarom mole Litanije svih svetih zazivajući pomoć nebeskoga zbora, a posebno zaštitnika kome će biti posvećena kapela. Potom se svećenik s poslužiteljem odmakne od oltara i započne s molitvom za blagoslov unutrašnjosti kapele. Slijedi škropljenje zidova s gornje i donje strane, a pjevači pritom otpjevaju naznačene psalme.


Poslije obreda blagoslova priprema se oltar za sv. Misu koja se služi po misnome obrascu zaštitnika kapele.

Zahvalni smo Božjoj providnosti koja nam je po zagovoru sv. Josipa omogućila da održimo ovu svečanost koja ima veliki značaj za razvoj našega apostolata u Hrvatskoj. Bogatstvo Tradicije još jednom je došlo do izražaja u obredu blagoslova koji svojom snažnom simbolikom progovara o uzvišenosti bogoštovnoga mjesta, u kojemu susrećemo Božju prisutnost i primamo od Gospodina milosti potrebne za naše spasenje.

Uspostava nove kapele koja će prostorno zadovoljiti potrebe za veći broj vjernika značajan je korak za napredak našega apostolata, koji će ovime dobiti čvrstu i trajnu podlogu. Vjerujemo da će tako po Božjoj milosti sve više duša moći pronaći put do Tradicije Crkve u kojoj pronalazimo jedini pravi izričaj katoličkoga nauka i bogoštovlja.

p. Marko Tilošanec

Arhiva bloga

Glasnik: