Christus Rex

Gospa od Presvetoga Sakramenta


D
a li Marija doista surađuje s katolicima kod svete Pričesti?  Ima li Marija aktivnu ulogu u vojujućoj Crkvi?

Sv. Ćiril Aleksandrijski, veliki pobjednik Efeškoga koncila, odgovara: „Po Tebi (Marijo) apostoli su narodima propovijedali nauk o spasenju; po Tebi se u cijelomu svijetu slavi i štuje sveti Križ; po Tebi se demoni tjeraju u bijeg i čovjek je pozvan u Nebo; po Tebi je svako stvorenje, svezano sponama idolopoklonstva, dovedeno do spoznaje istine; po Tebi su vjernici dovedeni do svetoga Krštenja i crkvama osnovanima u svakomu narodu”.

Sv. Ćiril dalje objašnjava da je Ona „održala vjeru čvrstom, netaknutom i plodonosnom među ljudima”. Zahvaljujući Njezinomu poticaju bili su podignuti sveti i apostolski ljudi da odbiju napore krivovjernika, a Njezin je zagovor bio taj, koji je probudio ljude iz ravnodušnosti, da se odupru krivovjerju.

Ono što je bilo istina u doba vjere kada je Crkva pobijedila velika krivovjerja, ostaje istina i danas. Dok se Crkva okuplja oko Krista na Misi, Marija moli za svakoga od njenih članova da prime milosti, da prime Isusa, a iz te milosti, volju i hrabrost da ga slijede. A to čini Ona neprestano i za svaku dušu.

Umu može biti teško shvatiti tako sveopće, a opet tako osobno majčinstvo. Ipak, Marija nije birokratkinja vezana uz ured, koja automatski utiskuje pečatom beskonačnu gomilu milosnih papira bez ikakve stvarne ideje o njihovom sadržaju.

Ona zna i razmišlja za svako od svoje mnogobrojne djece jednako kao i svaka majka na zemlji, koja okuplja svoju djecu na koljenima.

Iako ne možemo u potpunosti razumjeti, lako možemo znati da nebeska slava nadmašuje milost na zemlji.

Dakle, Marijina je milost na zemlji bila stajati u podnožju Križa kao aktivna i prosvjetljena Majka Otkupitelja i otkupljenih. Stoga Njezina slava na Nebu odgovara ovome jedinstvenome položaju. U ovoj slavi koja nadilazi slavu svih svetih zajedno, Marija vidi duše kakve jesu pred Bogom.

Čitava nebeska slava u biti prebiva u Presvetomu Sakramentu, jer Nebo je usredotočeno na Boga, a Krist je Bog, druga osoba Presvetoga Trojstva. Ako pokušavamo sagledati sebe i čitav svijet iz toga kuta gledišta slave, počinjemo dobivati predodžbu o Marijinu pogledu na duše.

Na Nebu se Njezina nježna majčinska samilost iskazuje u punini i savršenstvu prema svakomu od nas. Nikada naša Majka nije više Majka nego što je to u vječnoj slavi, u njedrima Presvetoga Trojstva, gdje boravi, djeluje i daruje se.

A što nam daje Ona, ta neizreciva Majka? Prvo, Ona nas priprema da primimo Isusa, oplemenjuje naša srca svojim krepostima i čini ih poput Njezinih: bezgrješnima. Jer upravo Njenom molitvom u njedrima ove božanske slave primamo milosti potrebne da bismo postali dostojni zajedništva s Isusom – Hostijom.

I drugo, Ona nam daje samoga Isusa po rukama svećenika. Nitko ne može dostojno primiti Isusa bez Gospe od Presvetoga Sakramenta.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: