Christus Rex

Nova crkva za Bratstvo sv. Pija X. u Beču


N
ebo nam je u Beču darovalo dar koji je nadmašio naša najsmjelija očekivanja.
Godinama smo tražili odgovarajuću crkvu jer provizorno rješenje s našom dosadašnjom Kapelom sv. Josipa u Bernardgasse s vrlo skupom najamninom nije nikako moglo biti trajno. Naši bečki vjernici intenzivno su od 2008. godine molili na tu nakanu. Sveti Josip nam je dao da čekamo i iskušao naše strpljenje i ustrajnost do svoje, njemu posvećene godine. I sada je izdašno odgovorio na mnoge molitve i dao nam ne bilo kakvu crkvu, već franjevačku crkvu Gospe Snježne, posvećenu Njegovoj presvetoj Zaručnici, jednu od najpoznatijih, najljepših i najstarijih crkava u gradu Beču u odličnom stanju, čiju je povijesnu i kulturalnu važnost teško dovoljno procijeniti! Naša zahvalnost tako dobrom svetom Josipu je bezgranična! Kako divno uslišava one koji mu se pouzdano i ustrajno mole.

No, također smo svjesni da je ovaj neopisiv dar povezan s velikom zadaćom i teškom odgovornošću. Sa franjevačkom crkvom sada se otvaraju neslućene mogućnosti za apostolat, a time i jedinstvena prilika za jačanje katoličke Tradicije u Beču. Neka nam Presveta Djevica Marija Snježna i njezin sveti Zaručnik pomognu svojom silnom pomoći u ispunjenju ove odgovornosti, za veću slavu Božju i za spas što je moguće više duša! 

Čudo božanske providnosti

Kako je došlo do toga da Svećeničko bratstvo sv. Pija X. dobije veličanstvenu crkvu u Beču? – Bogu ništa nije nemoguće, a Bog je očito htio, s ljudskog gledišta, učiniti nemoguće. Jer sve okolnosti ove prekrasne priče o uspjehu ne mogu se opisati drugačije nego čudesnima. Navedimo najvažnije temeljne točke koje sugeriraju da je Bog od početka imao svoju ulogu u priči:

18. studenoga 2020.: na blagdan posvete crkava svetih apostola Petra i Pavla nazvala nas je gospođa Daniela Panella, predstojnica „Talijanske kongregacije Madonna della Neve“, kojoj je 1784. crkvu darovao car Josip II. kao talijansku nacionalnu crkvu u Beču (franjevački samostan tada je bio premješten u nekadašnji samostan trinitaraca kod crkve Presvetoga Trojstva). Dobili smo potpuno iznenađujuću ponudu za preuzimanje crkve!


20. svibnja 2021.: blagdan sv. Bernarda iz Siene: opću skupštinu talijanske kongregacije koja je održana tog dana povjerili smo ovom velikom talijanskom pučkom misionaru. Kao mladi svećenik, Bernardin je od Majke Božje primio dar čudesa i od njega nismo tražili ništa drugo negoli čudo. Naime, zadaća predstojnice bila je pridobiti članove Kongregacije za naš projekt, a time i za buduću talijansku misiju u tradicionalnim okvirima. Svetac nas nije iznevjerio, jer su svi članovi jednoglasno odobrili predaju najvažnijeg marijanskog svetišta u gradu Beču Bratstvu sv. Pija X.!

25. svibnja 2021.: na spomendan dvaju talijanskih papa – sv. Grgura VII. i sv. Urbana I. – uoči blagdana sv. Filipa Nerija, velikog apostola Rima, u 18:30 bili su potpisani ugovori o donaciji kod javnoga bilježnika. Time nam je postalo jasno da je Bog očito FSSPX-u dao zadatak da vjerno nastavi stoljetno naslijeđe talijanske zajednice u Beču.

29. lipnja 2021.: na početku našega pothvata kumovali su sveti apostolski prvaci, ali „slučajno“ i na njegovom velikom svršetku. Na njihov blagdan upisan je novi vlasnik u zemljišne knjige grada Beča te tako službeno potvrđen. FSSPX je službeno postao vlasnik franjevačke crkve. Što nam govori ovo „kumstvo“? Sasvim sigurno to da s franjevačkom crkvom nismo dobili drugi zadatak doli vjerno nastaviti u Beču apostolsku predaju koju su sveti Petar i Pavao u Kristovo ime zasadili u Rimskoj Crkvi, „majci i učiteljici svih crkava“, te ju postojano braniti od svih zabluda današnjice. Mi nismo ekskluzivni, antikvarski „tradi-klub“, već jednostavno rimokatolici te imamo goruću želju služiti Katoličkoj crkvi svom snagom i pomoći joj da ponovno pronađe svoju 2000 godina staru apostolsku Tradiciju jer jedino iz nje kao iz korijena izvire sva nadnaravna životna snaga u razgranato stablo crkve.

Neka svemogući Bog blagoslovi ovo svoje djelo koje je sve zadivilo! Neka svi njegovi sveti pomoćnici svojim stalnim zagovorom prate naše novo poslanje, posebno sv. Klemens Maria Hofbauer, zaštitnik našega bečkoga priorata, koji je četiri godine djelovao kao rektor u franjevačkoj crkvi i ondje svojim grandioznim svečanostima u čast Presvetoga Sakramenta ponovno zapalio euharistijsku ljubav u srcima Bečana!

p. Stefan Frey

Izvor: fsspx.at

Arhiva bloga

Glasnik: