Christus Rex

Zašto se Krist želio roditi od žene?


S
v. Pavao nam u svojoj poslanici Galaćanima kaže: „Ali kad dođe punina vremena, posla Bog svojega Sina, rođenoga od žene, postavljena pod zakon da otkupi one koji su bili pod zakonom te primismo [božansko] posinstvo.” Crkveni su oci dugo postavljali ovo pitanje: zašto se Bog odlučio utjeloviti, roditi se od majke? Krist, novi Adam, mogao je doista biti stvoren kao odrastao čovjek, poput prvoga čovjeka. Ovo pitanje daje nam priliku da razmatramo o planu koji je Bog odabrao, želeći imati Djevicu Mariju za svoju Majku.

Razloge je lako otkriti. Proročanstva o Mesiji najavila su da će se On roditi od žene, baš kao i protoevanđelje (Post 3, 15) koje naviješta neprijateljstvo Mesije i Njegove Majke u odnosu na zmiju, tj. đavla. Ova se proročanstva moraju ostvariti.

Činjenica da bi božanska moć bila bolje izražena da se Spasitelj rodio od žene, drugi je razlog: Bog pobjeđuje kroz stvorenje, koje očituje Njegovu suverenu moć, koja koristi slabe instrumente za najveća djela.

Treći razlog je taj što je među svim stvorenjima samo žena mogla postati Majka Božja. Ljudska narav omogućava Božjemu Sinu da pronađe majku, osobu koja će mu dati tu narav koja će biti prikazana u potpunoj žrtvi na slavu Božju i za spasenje čovječanstva.

Oci i teolozi otkrivaju i druge prekrasne razloge. Jedan vrlo važan razlog je da se potvrdi istinitost Utjelovljenja. Mnogi heretici - poput doketa - tvrdili su da Isus Krist nije bio čovjek, da je On samo „prošao” kroz Svetu Djevicu. Potvrda božanskoga Marijinoga majčinstva opovrgava ta divlja maštanja.

Nadalje, ljudska je narav tjelesna i duhovna, a uključuje i činjenicu da tijelo proizlazi iz majčinstva: suprotno tvrdnjama gore navedenih heretika, posjedovanje istinske ljudske naravi ne umanjuje dostojanstvo Riječi.

Isto tako, obiteljski život dio je naše naravi: svako se dijete rađa u obitelji. U ovoj situaciji nema nedostataka za dijete koje odrasta u tom domu. Stoga je prikladno da Utjelovljena Riječ prihvati obiteljski život, da on bude uzveličan.

Ovaj je obiteljski život tako pružio priliku da Utjelovljena Riječ bude uzor sinovske pobožnosti.

Sv. Augustin dodao je još jedan dobar razlog: čovječanstvo je uzveličano u jednomu od svojih muških predstavnika, muškarcu koji je Bog, i u jednoj od njegovih ženskih predstavnica, ženi odjevenoj u dostojanstvo Majke Božje.

Drugi vrlo dobar razlog tiče se mističnoga braka čovječanstva s Riječi: Marijin je fiat („neka mi bude”) dan u ime cijeloga čovječanstva i svakoga od nas.

Što se tiče spasenja čovječanstva, činjenica da je Utjelovljena Riječ postala čovjekom, potječući od Adama po tijelu, rodivši se od žene, postavlja Ga da bude posrednik: prihvaćaju ga dva dijela koja povezuje, nebo i zemlju, Boga i ljude.

Konačno, kako bi Bog mogao prihvatiti Mesijino iskupljenje kao da dolazi od grešnika koji su Ga uvrijedili, stoga je bilo potrebno da se On ubroji među grešnike: to govore Izaija i sv. Pavao. Ne kao da je i On sam grešnik, već zbog svoje ljudske naravi i njezina podrijetla od Adama.

Jasno je da nam svi ti razlozi ne pružaju odgovor na postavljeno pitanje. Ali oni to objašnjavaju i ilustriraju te nas uvode u Božje tajne o Njegovom utjelovljenom Sinu i Njegovoj majci.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: