Christus Rex

Čovjek Crkve

 
Ugodno smo se iznenadili kad smo u rujanskom broju mjesečnika Nacija otkrili članak o nadbiskupu Lefebvreu. Već naslov puno govori: „Čovjek Crkve“.

Svi mi koji poštujemo mons. Lefebvrea, njegove misli i njegovo djelo, znamo da je bio čovjek Crkve, od početka svojeg života do njegova kraja. U možda već skorijoj budućnosti će ga se vjernicima stavljati kao uzor herojske i nepokolebljive vjere. U svakom slučaju, lijepo je od urednika i samog pisca ovoga vrlo vrijednog teksta da su odabrali ovaj naslov. U našoj žabokrečini, gdje su odavno propale maštarije njemačko-austrijskih nadriteologa još hitovi, ovakav tekst mora izazvati veliku reakciju. Vrijeme je pak da se provjetri naš nikad provjetreni medijski prostor i da se pokrene zdrava katolička reakcija na modernističko zlosilje i razaranje naše pradjedovske vjere svim sredstvima. Jasno da se ta reakcija uglavnom ne može pokrenuti bez riječi i primjera nadbiskupa Marcela Lefebvrea. Kad mu samo spomenete ime, modernistima se ledi krv u žilama. Jeste li se pitali zašto?

Modernisti su očito našli načina kako ući u sve zajednice, sve biskupije, kako se dočepati bogoslovija. Znaju kako ih lagano razoriti. Dođe do pokojeg sukoba s neokonzervativcima, ali neokonzervativci vazda na kraju popuste.

Jedina snaga koje se trenutačno boje, jesu sljedbenici mons. Lefebvrea. Monsinjor je prozreo krizu i uz pomoć vjekovnog crkvenog nauka i učenja papa nekoliko posljednjih stoljeća, dao jasan odgovor na nju. A tome se odgovoru ne može proturječiti: u duhu neoskolastike taj je govor jasan, nedvosmislen, potkrijepljen citatima sv. Pisma, crkvenih naučitelja, velikih teologa, svetaca i papinskih dokumenata.

Stoga mislimo da je objavljivanje ovog teksta i drugih tekstova koji će slijediti - barem se nadamo - jedan od važnijih medijskih događaja ove godine. Čestitamo uredništvu na hrabroj odluci, a autoru na vrijednom članku. Nadamo se da ih reakcije neće uplašiti. Ali neka se dobro spreme!

Donosimo samo dva citata iz teksta s kojima se posvema slažemo i o kojima smo već govorili i ovdje na blogu. Dva citata koji ukratko opisuju tešku krizu u kojoj se nalazi sveta Crkva:

,,Čovjek koji je do jučer bio obasipan svim mogućim crkvenim častima i smatran osobom od osobitog povjerenja, odjednom je smatran neprijateljem crkve i napretka, nazadnim reliktom prošlosti koji propovijeda vjeru koju nitko više ne ispovijeda.“

„Taktika modernista se dakle sastojala u tome da u dokumente najprije ugrade dvoznačnosti, a zatim ih interpretiraju na način koji odstupa od dotadašnje Tradicije Crkve.“ 

(„Nacija - Hrvatski narodni mjesečnik“; broj 28, rujan 2013.)


Jedan vjernik

Arhiva bloga

Glasnik: