Christus Rex

Jedna od najljepših crkava u BruxellesuCrkva svetog Josipa u Bruxellesu posvećena je zaštitniku Belgije. Izgrađena je 1840. po nalogu kralja Leopolda I. Godine 1874. posvetio ju je Papinski nuncij kao „Nacionalno svetište svetog Josipa“. Slavni patrijarh je već 1679. proglašen zaštitnikom zemlje (u ono vrijeme „Španjolske Nizozemske“).

2001. godine Bratstvo sv. Pija X. ju je kupilo pošto je dugo vremena bila povjerena redemptoristima. Nalazi se u neposrednoj blizini Europskog parlamenta i nedaleko od Kraljevske palače, na trgu „Square Frère Orban“ (postaja podzemne željeznice Arts-Loi).


Pontifikalnom Misom koju je slavio biskup Fellay crkva je 19. ožujka 2015. ponovno otvorena nakon desetomjesečne restauracije. Tijekom renoviranja svete su Mise služene poglavito u prioratu Krista Kralja u Bruxellesu.


Obnovljene velike orgulje iz 1858. godine koje pripadaju u „kulturno blago Belgijskog kraljevstva“ svečano je blagoslovio Generalni poglavar.Crkva svetog Josipa u Bruxellesu duga je 66 metara, a široka 26. Trobrodna crkva visoka je 18 metara.

Svećeničko bratstvo sv. Pija X. zahvalno je svim dobročiniteljima za žrtve koje su učinili da svetište svetog Josipa ponovno zasja u staroj slavi.

Arhiva bloga

Glasnik: