Christus Rex

Svečano ustoličenje (intronizacija) Srca Isusova


pater Matéo Crawley-Boevey


Kako ljudsko društvo može ozdraviti? Pitanje koji danas zaokuplja mnoge ljude. Crkva ljudima nudi blago nadnaravnih sredstava. Jednu inicijativu u vezi s posvećenjem obiteljī ona je osobito pohvalila: svečano ustoličenje ili intronizaciju Presvetog Srca Isusova.

Inicijativu za ovu vrstu pobožnosti proširio je pater Matéo Crawley-Boevey (1875.-1960.). U francuskom svetištu Paray-le-Monial izliječen je na čudesan način i od neba je primio nadahnuće za „Križarsku vojnu ljubavi“.

Njegov cilj: uspostava društvenog kraljevanja Isusa Krista i ozdravljenje obiteljī i cijeloga društva.

Pater Mateo Crawley-Boevey rođen je 1785. godine u Peruu. Postao je članom Kongregacije Presvetog Srca Isusova i Marijina i sveudiljnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ova je redovnička zajednica utemeljena 1800. godine u Poitiersu, a njezino je sjedište nekoliko godina kasnije premješteno u parišku ulicu Rue de Picpus. Danas se kratko zove „Kongregacija Presvetog Srca Isusova i Marijina“. (U Njemačkoj se ova Kongregacija naziva: Arnsteiner Patres).

Pater je Crawley-Boevey obolio i nakon toga je 1907. godine kao hodočasnik došao u Paray-le-Monial gdje je sveta Margareta Maria Alacoque od 1673. do 1675. bila primila svoja četiri viđenja Srca Isusova. Dok se ondje molio na dan sv. Bartolomeja, iznenada se i neočekivano vratilo njegovo zdravlje. Istodobno je Pateru bilo jasno da ga Bog šalje propovijedati po svijetu posvetu obiteljī Presvetom Srcu Isusovu. Ova se posveta naziva intronizacija ili svečano ustoličenje Srca Isusova. S time u vezi ne ide nikakvo nametanje dodatnih dužnosti. Štoviše, naglašava se volja vršenja zapovijedi koje vrijede za sve kako bi se tako Spasitelj priznao vladarom obitelji.


Kratko nakon toga, od pape svetog Pija X., kojemu je iznio ovu nakanu, pater Mateo nije dobio samo blagoslov, nego i izričitu naredbu da cijeli svoj život preda ovom apostolatu. Papa je svečano ustoličenje izričito nazvao „djelom koje služi spasenju društva“.

Uslijedilo je vrlo brzo širenje diljem svijeta ove pobožnosti koja je donijela nevjerojatne plodove milosti.

Kada je pater Mateo preminuo u Čileu 1960., zahvaljujući ovoj inicijativi milijuni katoličkih obitelji su se već posvetili Srcu Isusovu.

Preporučuje se prije intronizacije Srca Isusova održati jedno vrijeme priprave za ovu posvetu.

Na dan svečanog ustoličenja otac obitelji postavlja sliku Srca Isusova na prije odabrano časno mjesto. Time se izvršava intronizacija jednostavnim obredom. Nazočni svećenik blagoslivlja sliku Spasiteljeva Srca. Potom članovi obitelji mole molitvu posvete te Vjerovanje. Barem se na obljetnicu intronizacije treba obnoviti posveta obitelji moleći zajedničku molitvu posvete.

Obratite se prioratu Svećeničkog bratstva sv. Pija X. kako bi jedan svećenik mogao izvršiti intronizaciju Srca Isusova.

Arhiva bloga

Glasnik: