Christus Rex

ÖRF: ,,Bratstvo sv. Pija X.: Sinoda kao 'trijumf dvoznačnosti'“

Prenosimo članak objavljen na internetskoj stranici austrijske nacionalne televizije koji prikazuje stav FSSPX-a o protekloj Sinodi o obitelji.

Za kontroverzno tradicionalističko Svećeničko bratstvo sv. Pija X. zaključni dokument Svjetske biskupske sinode je „trijumf dvoznačnosti“, kako je Bratstvo napisalo u utorak u jednoj okružnici.

Niti je to popuštanje sukladno nadanjima progresivnih snaga, a niti čvrsto i nedvosmisleno potvrđivanje katoličkog nauka“, rekao je p. Stefan Frey, poglavar Austrijskog distrikta Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Dokument se nalazi „na ničijoj zemlji između neustrašivog naviještanja zapovijedī i prilagođavanja duhu vremena“.

Doduše, „velika vrijednost se pridaje izjavi da se želi ostati vjernima nepromjenjivom nauku Crkve. Ili kako je to kardinal Kasper izrekao u govoru pred konzistorijem da nauk mora ostati netaknut, a da se samo praksa treba promijeniti. Ali što znači ovaj rascjep između teoretskog morala i primijenjenog morala?“, kaže Svećeničko bratstvo sv. Pija X.

Moral proizvoljnosti“

To na koncu dovodi do „morala proizvoljnosti“. Time o tekstu Sinode nastaje „krajnje dvoznačan utisak“. „Nedostatkom jasnoće i jasnog usmjerenja nastaje ogroman manevarski prostor za tumačenje. U biti, svatko može unijeti tumačenje koja više odgovaraju njegovim vlastitim predodžbama“, napisao je Frey.

Konzervativni će upozoriti da je se nauk – htjelo bi se gotovo reći 'na neočekivan način' – mogao obraniti. Neočekivano stoga što su konzervativni biskupi jedva sudjelovali u povjerenstvu koje je sastavilo tekst Sinode. Progresivne snage mogu zaključiti iz dokumenta da danas nije vrijeme nauka, nego prakse“, kaže se u zaključku Bratstva sv. Pija X.

Progresivni s „cipelom u vratima“

Progresivni „neće više povući cipelu koju je dokument stavio u vrata novoga pastorala“, kaže dalje okružnica. Rečenica švicarskog kapucina Adriana Müllera je u tome smislu programska: „Sada se zahtijeva teološki i pastoralni rad na licu mjesta, pripazimo da se cipela opet ne povuče natrag.“

Ostaje dakle „krajnje upitno kako bi ovaj dokument katoličkim obiteljima trebao biti pomoć da se u slojevitim strujanjima vremena orijentiraju po moralu Deset Božjih zapovijedi“. Dokument zacijelo nije pridonio pojašnjenju zbrke doktrinarnog mišljenja koja sada potresa Katoličku Crkvi“, rekao je Frey. „Baš suprotno; samo je još potvrdio ove nejasnoće. Jedno pak može pokazati budućnost, osobito glede značenja i posljedica sinodskog zaključka: što će papa Franjo od toga učiniti?“


Izvor: religion.ORF.at

Arhiva bloga

Glasnik: