Christus Rex

Biskup Fellay posjetio Hrvatsku – izvještaj p. Freya


Posjet Generalnog poglavara od 1. do 3. listopada Zagrebu

Već tri godine svećenici našega Bratstva povremeno odlaze na misijske pohode u Hrvatsku. Tada se u iznajmljenim dvoranama u Zagrebu i Splitu održavaju svečane Mise i predavanja. Organiziraju se susreti sa svećenicima i laicima. U međuvremenu se izdaje i hrvatski dvomjesečnik Christus Rex koji se šalje na više adresa.

Zanimanje vjernika za FSSPX je neprekinuto. Sveukupno oko 100 ljudi dolazi na najavljene susrete. Zato se učinilo da je bilo vrijeme da sam Generalni poglavar posjeti Hrvatsku kako bi ispitao mogućnosti za buduće djelovanje Bratstva u ovoj zemlji te donio odgovarajuće mjere.

Biskup Fellay došao je u Zagreb dana 1. listopada, a posjet je iskoristio da bi stvorio sliku o crkvenoj situaciji u Hrvatskoj. U župama tradicionalna liturgija itekako nailazi na zanimanje, no ipak biskupi nažalost sve poduzimaju da spriječe njezino širenje. Još uvijek je zadivljujuće pobožan narod otvoren za ljepotu i dostojanstvo tradicionalne liturgije. Ironijom sudbine upravo je komunizam dugo vremena štitio zemlju od modernizma koji sada nažalost – preko klera! – žestoko bjesni i pustoši nanoseći strašne štete.

Na blagdan Anđela čuvara u jednom od dva najveća hrvatska dnevnika Večernji list objavljen je dvostrani intervju s našim hrvatskim svećenikom p. Markom Tilošancem koji se može označiti ničim manje nego veličanstvenim javnim svjedočanstvom za tradicionalnu vjeru i istodobno besplatnom reklamom za FSSPX. Isti dan uvečer najavljena je trojna sveta Misa i predavanje Generalnog poglavara. 90 vjernika je sudjelovalo sa zadivljujućom pobožnošću na svečanom obredu i slušali su s vidno živim zanimanjem riječi Generalnog poglavara. Još dugo smo nakon predavanja razgovarali s vjernicima koji su izrazili svoju radost i usrdno nas molili da u budućnosti redovito dolazimo ili još bolje da u Zagrebu otvorimo priorat. Dosada su revni laici već preveli više knjiga mons. Lefebvrea na hrvatski jezik, a sve češće se na tradicionalnoj internetskoj stranici objavljuju dobre teološke i duhovne rasprave i članci o crkvenoj krizi. Ako nas sve ne vara, doživljavamo jasne naznake skorog ponovnog procvata katoličke Tradicije u jednoj zemlji koja je stoljećima uvijek bila tako vjerna Svetoj Stolici, hrabro branila Domovinu i vjeru od muslimanskih hordi koje su prodirale i tijekom komunističkog vremena se iskazala po osobitoj snazi vjere. Bog neka blagoslovi Hrvatsku!

p. Stefan Frey

Arhiva bloga

Glasnik: