Christus Rex

Novi samostan dominikanki


Vjernici u Austrijskom, Švicarskom i Njemačkom distriktu mogu podijeliti veliku radost.

Školske sestre dominikanke iz Fanjeauxa (Francuska) utemeljuju drugi samostan na njemačkom govornom području. Ova tradicionalna družba koja raste tako brzo ima već preko 200 sestara, a među njima ima i nekoliko redovnica kojima je njemački materinji jezik.

Sestre dominikanke su ove godine svečano proslavile 40. obljetnicu utemeljenja

Družba je odabrala mjesto Schönenberg (u blizini Kölna). Na tom mjestu Svećeničko bratstvo sv. Pija X. već vodi Međunarodnu gimnaziju svete Terezije za djevojke čija je ravnateljica sestra Maria Michaela Metz.

Školske sestre dominikanke su na dva kilometra udaljenosti od gimnazije svete Terezije mogle kupiti vlastito zemljište koje će im omogućiti otvaranje samostana, dječjeg vrtića i osnovne škole. Sestre s odgovarajućim državnim ispitima u budućnosti će moći preuzeti predmete u obližnjoj gimnaziji za djevojke.

Dominikanke su već 2012. godine otvorile osnovnu školu pokraj priorata Rheinhausen (kod Freiburga i.Br.).

Nazočnost ove družbe koju Bog vidljivo blagoslivlja mnogim zvanjima za mnoge djevojke na njemačkom govornom području koje osjećaju poziv za Bogu posvećen život veliki je blagoslov. Stoga molimo svaki dan u našim prioratima i kapelicama: „Gospodine, daruj nam mnogo redovničkih zvanja!“

Odabir Schönenberga kao mjesta za samostan pojačat će nastavno osoblje gimnazije svete Terezije. Divno djelo odgoja mladih koje su ondje izgradili sestra oblata Maria Michaela i angažirani suradnici od 1991. godine, nastavlja se učvršćivati.

Već sada je lijepi broj katoličkih obitelji doselio u Schönenberg, druge će ih slijediti. Dječji vrtić i osnovna škola upotpunjuju školsku ponudu i pomažu u ponovnoj izgradnji kršćanstva malenim koracima. Obitelji čine velike žrtve kako bi svojoj djeci dale istinski kršćanski odgoj.

Kupljeni posjed je nekadašnji dječji dom koji se nalazi u izvrsnom stanju i koji ima potrebne pretpostavke i dozvole za odgojnu ustanovu. Ondje ima dovoljno mjesta i za veću zajednicu sestara koje će ondje uz svoj pedagoški rad pjevati časoslov i moći služiti Bogu u redovničkom staležu. Samostani su izvor snage za obnovu katoličke vjere. Prekrasna priroda ovog šumovitog kraja uzdiže dušu k Stvoritelju.

Schönenberg treba još više nego dosada mnogim roditeljima s njihovom djecom biti mjesto na kojemu pronalaze djelotvornu podršku za razvoj u vjeri usred svijeta koji je zaboravio kršćanske vrijednosti.

Sveti Josip je sestrama već na različite načine slao djelotvornu ponoć tako da je polovica troškova za kupnju i uređenje odgovarajućeg posjeda već pokrivena.
Zar nije divno da se u ovom kriznom vremenu gdje se toliko toga urušava može započeti takvo djelo? Djeca su budućnost Crkve. Moramo na njih djelovati i dati im autentični kršćanski duh prije nego duh svijeta zagospodari njihovim srcima.

Ovdje donosimo nekoliko fotografija samostana i škole:


Izvor: fsspx.de

Arhiva bloga

Glasnik: