Christus Rex

Mlađi kler sve više otkriva Tradiciju


U Kristu ljubljeni vjernici!

Drugi vatikanski sabor bio je početak revolucije u Crkvi. Postupno su se mjesta u crkvenoj hijerarhiji sustavno popunjala modernistima. Svećenici koji su se pridržavali Mise svih vremena udaljeni su sa svojih župa.

U posljednje vrijeme doživljavamo novi fenomen, osobito u mlađem kleru. Sve veći broj svećenika otvoren je i pokazuje zanimanje za staru, tradicionalnu Misu i Tradiciju Crkve. Ovi svećenici pate zbog krize jer moraju vršiti svoje dušobrižništvo u okolnostima neprijateljstva prema vjeri.

Sljedeća vijest koju sam dobio od đakona iz jedne njemačke biskupije dobro sažima stav ovog konzervativnog klera:

Draga braćo u vjeri i Tradiciji svete rimske Crkve, sa zanimanjem pratim objave na vašoj internetskoj stranici (što uostalom mnogi tradicionalni đakoni sve više čine)…

Svećeničko bratstvo često se difamira i predstavlja kao udruženje koje je ostalo negdje u Tradiciji i s kojim se ne bi smjelo biti u kontaktu! Začudo se primjerice raskolnička skupina 'Wir sind Kirche' ne napada na ovaj način. Ne, ovoj skupini se još daje prostor kako bi predstavila svoje raskolničke ideje.

Općenito se mogu složiti s vašim različitim objavljenim prilozima s obzirom na krizu unutar Katoličke Crkve. Mnogi, ponajprije mladi svećenici, gotovo su očajni glede relativiziranja tradicionalnog nauka u posljednje vrijeme. Što se već 30 godina više ne navješćuje, sada se više ne može nadoknaditi! Sve je teže vjernicima tumačiti autentičan nauk svete Crkve. Svijet sa svojom cijelom pomutnjom duboko je prodro u unutrašnjost Crkve, to je gorka istina.

Međutim, postoji još ova strana unutar naše Crkve. Većina mladih svećenika, a također i đakona čvrsto vjeruje u tradicionalni nauk. Mnogi slave Misu, kao i svoju mladu Misu, po tradicionalnom obredu. To ulijeva hrabrost i nadu.

Želio bih da se Svećeničko bratstvo, uz odgovarajuće pretpostavke, mogne vratiti u krilo sveopće Crkve… - Pa, ono nikada nije ni bilo odvojeno! – To bi pridonijelo unutarnjem ozdravljenju i izgradnji Katoličke Crkve.

Molim Vas za Vašu podršku i molitve za našu svetu Crkvu. Molim Vas, budite i dalje unutar katoličkog svijeta glas koji opominje! Pax et bonum – i Božji blagoslov u novoj godini – nemojte nas zaboraviti!“

Jedno takvo svjedočanstvo za nas je ohrabrenje čuvati neiskrivljenim blago koje smo primili i prenositi ga s misionarskom ljubavi. Kao i sveti Pio X. i nadbiskup Lefebvre je bio uvjeren da je potrebna obnova svećenstva za ozdravljenje Crkve.

Da, dragi vjernici, Svećeničko bratstvo djelo je Providnosti, a Vaša podrška je doprinos obnovi svećenstva, a time i Crkve.

Obratimo se zato s pouzdanjem Majci Božjoj. Neka ona štiti djela Tradicije i povrati cijeli kler crkvenoj Predaji.

Udijeli nam, naposljetku, Majko Vječnog, Velikog Svećenika, milost djelovati na obnovi katoličkog svećenstva, a time i na sjaju Kristove svećeničke duše, da njezinim zrakama osvijetljene mogu sve osobe, obitelji i narodi u konačnici doći do uspostave Njegovog Kraljevstva.“ (Iz posvetne molitve Svećeničkog bratstva Bezgrješnom Srcu Marijinu)

S mojim svećeničkim blagoslovom,

p. F. Udressy

(Mitteilungsblatt – Njemački distrikt, svibanj 2015.)

Arhiva bloga

Glasnik: