srijeda, 8. svibnja 2013.

Kratka pouka o sv. Misi


Iz molitvenika "Zvijezda karmela"; Đakovo 1940

"Sveta je Misa", kako kaže sv. Franjo Saleški, "sunce svih duhovnih vježbi, središte katoličke vjere, duša pobožnosti, neiskazana tajna, koja u sebi krije bezdan ljubavi Božje; jer nam se u njoj dariva sam Bog sa svim bogatstvom svojih darova i milosti.

Velika je moć molitve, koja se diže k Bogu u zajednici s ovom božanskom žrtvom. Trsi se dakle da svaki dan pribivaš sv. Misi, da zajedno sa svećenikom prikazuješ Bogu Ocu žrtvu svojega Spasitelja za se i za čitavu svetu Crkvu. Sveti Ivan Zlatousti nas uvjerava, da se kod oltara sakuplja mnoštvo Anđela časteći svetu Tajnu. Dolazimo li i mi istom namjerom k sv. Misi, koliku ćemo korist crpsti od ovakvoga društva. S ovom se presvetom žrtvom Spasiteljevom sjedinjuju zborovi slavne i vojujuće Crkve, da s Njim i po Njemu mole milosrđe nebeskoga Oca. Sretna je duša, koja sudjelovanjem svojim postane dionicom tolike blagodati."

Ovim lijepim, istinitim i poučnim riječima sv. biskupa dodajemo samo još kratku pouku, kako treba pribaviti sv. Misi. Prije svega potrebna je dobra nakana. Da crpimo svu korist iz sv. Mise, potrebno je da joj prisustvujemo u onoj četverostručnoj nakani, u kojoj ju je Spasitelj uspostavio:

1°da Boga dostojno hvalimo i slavimo, i da ga priznajemo vrhovnim Gospodinom.
da zadovoljimo pravdi Božjoj za grijehe svoje i za grijehe cijeloga svijeta.
3°da mu se zahvalimo za sva dobročinstva njegova.
4°da izmolimo od Boga sebi i drugima svako dobro tjelesno i duševno.

Treba dakle, da božanskome veličanstvu prikazuješ sv. Misu kao pravu žrtvu poklonstvenu, zahvalnicu, kao mirovnu i prosnu žrtvu. Lijepo je i zaslužno, moliš li pod sv. Misom krunicu, križni put, molitve iz dobrih molitvenika. Veoma je spasonosno razmišljati i o muci Isusovoj. No najljepše je, najbolje i najkorisnije pratiti sv. Misu. Nekada nije odgovarao kod sv. Mise samo podvornik, nego skladni pijev čitavog puka. S vremenom su se kršćani previše udaljili od sv. Mise obavljajući pod sv. žrtvom privatne pobožnosti, koje često ne stoje ni u kakvoj vezi sa sv. Misom. Zato je veliki papa Pijo X. hoteći čitav svijet preporoditi u Kristu preporučio: "Nemojte moliti pod sv. Misom drugo što, već molite samu sv. Misu!" Sv. je Misa već sama po sebi molitva, i to najljepša i najuzvišenija molitva. Prava bi pobožnost imala da bude sama sv. Misa za sve vjernike, koji prisustvuju sv. Misi. To znače riječi Pija X.: "Molite sv. Misu!"
  2 komentara:

 1. I, naša je dužnost postojano se pridržavati onoga što je Crkva o sv.Misi naučavala gotovo dva tisućljeća. Ova pokoncilska lutanja i rušenje obreda i teologije svete Mise ne smije biti put vjernika katolika.
  Premda kod nas vjera u Pretvorbu, stvarnu Prisutnost i posadašnjenje Kalvarijske žrtve još nije nestala kod većine vjernika, modernisti se svim silama trude da taj proces ubrzaju. Najuspješniji su među studentima teologije. Teološka su učilišta u izdajničkim rukama. Jadni naši bogoslovi, jadne časne sestre, jadni pobožni stariji svećenici!
  Pogledajte Njemačku, Austriju, Švicarsku, Francusku, Belgiju, Nizozemsku-velika većina vjernika uopće ne vjeruje u stvarnu Prisutnost.
  Nemojmo biti ograničeni i misliti kako se to nas ne tiče i gajiti nekakav jalovi optimizam kao izlika da se ne priključimo Tradiciji. Još ćemo mi doživjeti puno negativnosti o kojima mislimo da su moguće samo na Zapadu, a ne i kod nas.
  Modernisti su dobro umreženi. Te su negativnosti presađene, stalno ih se zalijeva. Jasno da će donijeti rod: molimo se da bude loša modernistička ljetina!
  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Molitva iz molitvenika: "Jesenska ružica"; Dubrovnik 1928.

  "Svetotajnost"

  Na ime i po dostojanstvu tvoga Sina, Gospodina našega Isukrsta, koji će evo do časa saći na ovaj oltar, ponizno te molim i zaklinjem, milostivi oče, svemogući vječni Bože, da mene dionikom učiniš dragocijenih plodova ovoga svetoga posvetilišta, kojemu je žrtva prečista i neizmjerno ugodna pred licem tvojim.
  U ime njegovo još te molim, da obraniš rasprostraniš i proslaviš, po svem svijetu, svetu katoličku Crkvu; da okrijepiš i da uzdržiš našega svetog oca papu, našeg biskupa i našeg kralja, ovoga misnika koji posvećuje, sve misnike i svećenike, i sve crkovne redove, redovnike i redovnice na svijetu, sve moje duhovne i vremenite starješine i vas puk kršćanski....

  Klement

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.