Christus Rex

Drugi Papin videozapis: „Brinuti se o zajedničkom domu“

Papin videozapis br. 2: Papine „molitvene nakane“ za mjesec veljaču 2016.

(Rim) Nakon „sablažnjivog“ videozapisa (Messa in Latino) iz siječnja sada je objavljen drugi Papin videozapis koji se ponovno širi kao „Papin videozapis“. Ovaj put s Papinim molitvenim nakanama za mjesec veljaču. Ponovno se papa Franjo osobno obraća svijetu jednom porukom.

Prvi je videozapis objavljen preko društvenih mreža na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja. Sada, 6. veljače, došao je i drugi videozapis.

Nakana u prvom videozapisu s papom Franjom bila je „dijalog“. Neovisno o dobru ili zlu, najvažnije je da jedni s drugima razgovaramo. Radi toga se kršćani, židovi, muslimani i budisti stavljaju na istu razinu i vjere se prikazuju kao istovrijedne: Dijete Isus pokraj menore, islamske brojanice i Budina kipa. Papi su predbačene sinkretističke tendencije. Teolog Klaus Obenauer napisao je da se Papa mora odlučiti: ili Nathan Mudri (njemački: Nathan der Weise) ili Isus Krist.

To nisu molitvene nakane, nego ekosocijalne upute ponašanja

U drugom videozapisu govori se o okolišu, opstanku planeta te protiv zagađivanja. U videozapisu Papa zahtjeva „promjenu“. „Slobodni od ropstva potrošačkog društva“. To zahtijeva „nov način života“, „jer trebamo promjenu koja nas sve ujedinjuje.“

Videozapis se doduše proširuje kao „Papine molitvene nakane“, no Papa ne poziva na molitvu, nego potiče na određen način ponašanja. Papa, umjesto na molitvu, poziva na zaštitu stvorenog svijeta u smislu zaštite okoliša. Njegova molba glasi: „brinuti se o zajedničkom domu“. Kao već i u prvom videozapisu, nema ni riječi o molitvi ili molitvenoj nakani.

Videozapis je ponovno proširio Apostolat molitve, molitvena inicijativa povjerena Isusovačkom redu. Proizvela ga je opet komunikacijska agencija La Machi iz Barcelone pod nadzorom vatikanske televizije CTV.Izvor: katholisches.info

Arhiva bloga

Glasnik: