Christus Rex

Gdje je apostol Petar prikazao svoju prvu Misnu Žrtvu u Europi

San Piero a Grado: gdje je Petar prikazao prvu Misnu Žrtvu u Europi

(Rim) U bazilici San Piero a Grado nalazi se po predaji mjesto na kojem je apostol Petar godine 44. prikazao prvu svetu Misu u Europi. Bazilika koja je posvećena prvom Kristovom namjesniku ne nalazi se u poznatom jadranskom gradu Grado, nego u jednoj maloj, nepoznatoj četvrti u toskanskom gradu Pisi.

Grado se nalazi jugozapadno od Pise, udaljen jedan kilometar od rijeke Arno. Nekada je ovdje utjecao glavni rukavac Arna u Tirensko more. Danas cijelo mjesto leži udaljeno šest kilometara od mora. U luci Grado je prema prastaroj mjesnoj predaji pristao sveti Petar kada je brodom htio doći iz Palestine u Rim. To je bilo godine 44. poslije Krista. Te je godine on i prikazao svoju prvu Misnu Žrtvu u Europi.

Ranokršćanska crkva

Pronađeni su tragovi crkvenih zdanja iz ranokršćanskog vremena. Najstarija crkva otkrivena iskapanjem potječe iz 4. stoljeća. Nalazi se na starijim temeljima stare luke. Na tome je u 6./7. stoljeću, vjerojatno nakon požara, sagrađena druga crkva.

Današnja bazilika nastala je u 10. stoljeću i tijekom sljedećih dvjesto godina je preuređivana i dograđivana. Crkva ima oblik trobrodne bazilike s osobitošću da istočno i zapadno pročelje zatvaraju apisidama. Razlog za to bi moglo biti teško oštećenje prvotnog zapadnog pročelja, možda zbog poplave Arna. Zbog uništenja glavni je brod skraćen dvanaest metara. Otada se ulaz nalazi na sjevernoj strani.

Antički stupovi i mramorna ploča – improvizirani oltar na kojemu je Petar služio Misu

Petrov oltar – u sredini

Prva je crkva po predaji izgrađena baš na mjestu na kojem je Apostolski prvak na improviziranom oltaru služio prvu Misu. Tijekom dosad najvažnijih arheoloških iskapanja od 1955.-1965. na tome je mjestu otkriven rimsku stub s mramornom pločom. Pri tome se radilo o oltaru ranokršćanske bazilike. Stub i ploča se čuvaju u bazilici.

U oltarnom prostoru nalazi se od 14. stoljća ciborij iznad oltara. Tijekom iskapanja je otkriveno da se ciborij nalazi točno iznad oltara ranokršćanske i langobardske crkve. Zbog očitog značenja mjesta oltara i neobičnog oltara iskapanja iznose na vidjelo dvije stvari koje potvrđuju autentičnost predaje o svetom Petru. Tomu u prilog ide i neobična veličina crkvenog zdanja za malo mjesto za koje su upotrijebljeni vrijedni materijali koji naglašavaju značenje bogomolje.

Papin portret – stariji od portreta u Svetom Pavlu izvan zidina

Pape prvog kršćanskog tisućljeća: stariji od portreta u Sv.Pavlu izvan zidina

Godine 1300., prigodom prve Svete godine koju je proglasio Bonifacije VIII., moćna langobardska obitelj Gaetani dala je slikaru Deodatu Orlandiju iz Lucce nalog da prikladne površine cijelog središnjeg broda ukrasi ciklusom freski.

Opsežno djelo sastoji se od tri reda slika koje su nedavno restaurirane. U donjem redu nalaze se portreti svih papa prvog kršćanskog tisućljeća, od apostola Petra do Ivana XVII. koji je vladao 1003. godine. Papinski portreti nalaze se i u patrijarhalnoj bazilici Svetog Pavla izvan zidina u Rimu s razlikom da su porterti u San Pieru a Grado stariji.

Srednji red freski predstvalja život apostola Petra. Među tim freskama je i njegovo putovanje brodom u Italiju; k tome još i scene iz života drugih svetaca, među njima apostola Pavla i svetog pape Silvestra I. Gornji red slika prikazuje nebeski grad Jeruzalem iz čijih prozora gledaju anđeli i sveci.

Izvor: katholisches.info

Arhiva bloga

Glasnik: