Christus Rex

Mlada Misa u Mozartovom gradu


Mladomisnik p. Joseph Stannus, koji je trebao posjetiti našu domovinu i služiti Mise u Splitu i Zagrebu, zaređen je za svećenika 27. lipnja prošle godine. Nedugo nakon toga proslavio je svoju mladu Misu u Salzburgu u Austriji, gradu s kojim je povezan iz svojih studentskih dana. Ovdje donosimo kratak izvještaj o toj svečanosti.

Prije sedam godina nastanio se u Salzburgu jedan student filologije iz Kanade. Toj odluci pridonio je zasigurno njegov duboki osjećaj za glazbu i kulturu. Vjernike iz naše kapele u Salzburgu obradovalo je što su mogli upoznati jednog srdačnog mladića koji je uvijek spreman pomoći, gdje god to bilo potrebno – oko sviranja orgulja, pjevanja u zboru ili ministriranja. Nikakvo čudo što su ga ubrzo svi dobro upoznali i veoma cijenili. U to vrijeme sazrila je u njemu odluka da posveti svoj život potpuno Bogu u najvišoj službi kod oltara i odlučio je ući u Bogosloviju u Zaitzkofenu.

Sada, nakon dugih godina molitvi i iščekivanja, cijela zajednica dijeli neizmjernu radost, što je p. Joseph Stannus mogao primiti neprocjenjivu milost svećeništva. Zato se u Salzburgu slavi njegova mlada Misa velikodušno i sa srdačnom zahvalnošću.

Prigodom izvanjske svečanosti Predragocjene Krvi Kristove mladomisnik nosi novo crveno misno ruho s veoma lijepim zlatovezom. Među levitima poslužuje kao đakon mladomisnikov brat, abbé Marcel Stannus, koji treba sljedeće godine primiti svećeničko ređenje. Prisutni su također i roditelji, neki od mladomisnikove braće i sestara, kao i oko 30 časne braće, bogoslova i svećenika iz Bogoslovije. Propovijed prigodom ove svečanosti drži rektor, p. Franz Schmidberger. Počevši od pristupnih molitava, objašnjava značenje pojedinih dijelova sv. Mise i kod svakoga daje nadahnutu primjenu na svećeništvo i svećenički život.

Neposredno nakon svečane Mise pozvani su svi vjernici na svečani ručak u vrtu. Uz nekoliko glazbenih izvedbi, zajednica iz Salzburga predaje svojem mladomisniku jedan duhovni vijenac s puno molitava, kao i putni kovčeg za Misu s putnim misnim ruhom i preklopnim oltarom, tako da p. Joseph Stannus ima pri ruci sve što je potrebno za sv. Misu. G. Roder, čiji je sin zajedno s mladomisnikom bio zaređen za svećenika, recitira jednu duboku pjesmu o svećeništvu koju je sam napisao.


Na stolove se poslužuje mladomisnička torta i kolači, a slavlje unatoč velikoj vrućini još dugo ne jenjava. Svima koji su pomogli oko ove svečanosti, dobročiniteljima i gostima neka Bog uzvrati za ovu svečanu i srdačnu mladu Misu.

p. Andreas Jeindl

Izvor: Mitteilungsblatt – Distrikt Österreich, rujan 2015.

Arhiva bloga

Glasnik: