Christus Rex

Hodočašće sestara dominikanki iz Fanjeauxa u Rim


Prije godinu dana organizirale su sestre dominikanke od Presvetog Imena Isusovog iz Fanjeauxa u Francuskoj hodočašće u Rim povodom 40. godišnjice njihovog reda. O tom jedinstvenom događaju snimljen je i film koji donosimo ovdje u hrvatskom prijevodu.


U nastavku prenosimo kratko izvješće o događaju objavljeno na stranici katholisches.info.

Staroobredne dominikanke u Rimu –
procesija u Baziliku svetog Petra pred očima kardinala

Kao zahvalu za 40. godišnjicu njihovog reda organizirale su staroobredne dominikanke iz Fanjeauxa hodočašće u Rim, u majku svih crkava i na grob apostola Petra. Školske sestre koje imaju kuću maticu u francuskom Fanjeauxu u Languedocu (oblast Aude) brinu se za 14 škola za djevojke. Deset škola, od čega 6 njih obuhvaćaju program od dječjeg vrtića do mature, nalaze se u Francuskoj, 3 u SAD-u i od 2012. jedna osnovna škola u Njemačkoj kod Freiburga im Breisgau.

Hodočasničko mnoštvo obuhvaćalo je više od 1500 osoba, među kojima više od 200 časnih sestara, oko 1000 sadašnjih učenica koje se moglo prepoznati po različitim plavo osijenjenim baskijskim kapicama, kao i učiteljica i apsolventica i određenog broja roditelja koji su podržavali hodočašće sa svojom medicinskom pomoći. Prvo razdoblje hodočašće odvilo se u utorak u bazilici San Giovanni in Laterano omnium, urbis et orbis ecclesiarum mater et caput (majka i glava sviju crkava grada Rima i cijeloga svijeta). Lateranska bazilika je po stupnju najviša među četirima patrijarhalnim bazilikama i papinska katedralna crkva. Ondje su hodočasnici otpjevali Credo, izmolili molitvu za Papu i križni put. Prijepodne su prisustvovali sv. Misi koju je služio p. Niklaus Pfluger, prvi asistent Generalnog poglavara FSSPX-a.

Svečana procesija u Baziliku sv. Petra pred očima kardinala

U četvrtak su staroboredni hodočasnici, sestre, djevojke i žene u svečanoj procesiji ušle u Baziliku sv. Petra da bi posjetile grob apostolskog prvaka sv. Petra. ,,Dojmljivi događaj pred očima kardinala upravo okupljenih za konzistorij, koji se ugodno uzdiže iz uobičajene strke i vreve hodočasnika i turista", kako to izvješćuje Chiesa e postconcilio.

Nijedna rimska crkva za sv. Misu i jedna mala dogodovština

Kako što izvješćuje Forum Catholique, hodočasnicima unatoč višestrukim upitima kod Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei nije dana nijedna crkva u gradu Rimu za slavlje svete Mise po tradicionalnome obredu. Činjenična zabrana koja je po svoj prilici, prema francuskoj stranici, povezana s time da bi svete Mise služili svećenici Svećeničkog bratstva sv. Pija X. koji su dušobrižnici dominikanki već 40 godina. P. Pfluger morao je u Rimu bogatom crkvama služiti svetu Misu u iznajmljenoj dvorani.

U Svetoj godini (2000.) je Svećeničko bratstvo sv. Pija X. s prijateljskim redovima i vjernicima upriličilo hodočašće u Rim. Hodočanička procesija je sa ,,svečanim mirom i veličanstvenim dostojanostvom" ušla u Baziliku sv. Petra, kako izvješćuje Paolo Pasqualucci na Chiesa e postconcilio, koji je tada bio prisutan na Trgu sv. Petra kao vjernik. ,,Oko jednog službenika papinske žandarmerije u uniformi stajala su trojica mladih vatikanskih redara, koji su bili sigurno uznemireni pogledom na procesiju 'pijovaca' koja se kretala prema Trgu sv. Petra. Vjerojatno ih se prethodno 'upozorilo' da će doći 'grozni heretici i Papini neprijatelji'. Policajac je promatrao s ozbiljnim izrazom lica svećenike koji su prolazili. Potom je rekao mladima redarima na rimskom dijalektu: ,,Ovo je prava Crkva, a ne ono" i napravio pokret glavom u smjeru vatikanske palače. Još je dvaput to ponovio dok su svećenici, redovnici i vjernici u procesiji ulazili u Baziliku sv. Petra.

Arhiva bloga

Glasnik: