Christus Rex

Obzir prema istini



Urušavanje zgrade sagrađene na laži

Bog nas obvezuje na bezuvjetnu istinitost. On je istina, svjetlo u kojem nema tame. Kao njegova djeca, koja sjaje ovim svjetlom, trebamo poštovati i ljubiti istinu, u njoj i od nje živjeti. Nikada nije dopušteno iskriviti istinu, čak i ako se time namjerava činiti dobro ili spriječiti zlo. Lažljivac uvijek nanosi štetu: on šteti vlastitoj duši i šteti bližnjemu. Jer on napada temelj ljudskoga društva: istinitost. Kako sv. Toma Akvinski jasno tumači: zajednica ne može opstati na duge staze, ako ljudi ne mogu vjerovati jedni drugima, kao onima koji jasno očituju istinu.

Prosvjetiteljska ,,etika istine

Voltaire, jedan od otaca današnje sve dominantnije ideologije liberalizma, imao je drugačije mišljenje o tome. U svom pismu od 21. listopada 1736. napisao je Thierotu: ,,Laž je porok samo onda ako izaziva zlo; ona je velika vrlina ako uzrokuje dobro. Upravo on je također savjetovao svoje drugove u borbi protiv Crkve: ,,Braćo, samo lažite, i to vrlo drsko. Od toga će uvijek nešto ostati.

Očito je da Voltaire danas ima mnogo vjernih učenika, osobito u medijskom prostoru i politici. Već je duže vrijeme u optjecaju pojam ,,lažljivi tisak, koji se stavio u službu političke korektnosti i lijevo-liberalnoga mainstreama. Nedavno je dobio impresivnu potvrdu. Časopis Der Spiegel je doživio kolaps svoje dugogodišnje gajene fasade visokog moralnog integriteta u trenutku kada je njegova nagrađivana zvijezda, novinar Claas Relotius, bio razotkriven kao kronični lažljivac.

Izmišljena izvješća

On je godinama ne samo za Spiegel, već i za brojne ,,kvalitetne medije“, pisao izmišljena ili krivotvorena izvješća, iako su njegove prijevare zapravo bile poznate. Međutim, čini se da je skandal s Relotiusom samo vrh ledenoga brijega. U međuvremenu su otkriveni slični izmišljeni izvještaji već od šezdesetih godina. Bivši volonter Spiegela Thomas Knüwer na svom blogu dolazi do odgovarajućega zaključka: ,,Izvrtanje istine utkano je u Spiegelov DNA. Iza ,,arogantnog stava mnogih novinara stoji odbijanje priznanja da ta profesija ima prljavu tajnu: ,,Njeni predstavnici stalno iskrivljuju, izmišljaju, manipuliraju i iznose poluistine.

Medijski linč

Međutim, mnogo okrutnije od izmišljenih ,,činjenica“, laž pokazuje svoje đavolsko lice kada se koristi za prljave kampanje protiv nepoželjnih protivnika. Christian Wulff i biskup Tebartz-van Elst posljednjih su godina bili dvije istaknute žrtve takvog medijskog linča[1], koji nije ništa manje pokvaren od fizičkog ubojstva.

Akvinac, kojega smo prethodno spominjali, upućuje u iznenađujućoj usporedbi na pakleno podrijetlo laži, uspoređujući lažljivca s lažnim novčićem, na kojemu je slika vraga. Kad se ti novčići pokažu na Sudnji dan, sudac će pitati: ,,Čija je ova slika? Odmah će reći: ,,Đavolska“. ,,Zato dajte đavlu što je đavolsko.

Doista, đavolji posjed postaju oni koji napuštaju Boga i stoga gube ljubav prema istini. Gdje Bog stoji na vratima, đavao ulazi kroz prozor, glasi jedna stara poslovica. Ili vlada Krist, utjelovljena istina i svjetlo svijeta ili knez tame uspostavlja svoju tiransku vladavinu laži. Ne postoji neutralna zona.

Obnoviti sve u Kristu

Sadašnja duboka kriza u društvu i Crkvi može se nadvladati samo iskrenim povratkom Bogu. Samo oni koji odbacuju sve suvremene lažne idole, gnušaju se svake laži i prikrivanja, obraćaju se Bogu u istinskoj odanosti, naći će radost istine, biti učvršćeni u njoj i aktivno pridonijeti hitnoj obnovi svih stvari u Kristu. Neka Bog svojom svemoćnom milošću napravi takav preokret. Neka nam uskoro budu dana sretnija vremena u kojima će biti potpuno vraćen novinarski kodeks časti, koji počinje sljedećim riječima: ,,Poštivanje istine (...) i istinito izvješćivanje javnosti su vrhovne zapovijedi tiska[2].

p. Stefan Frey

Izvor: Mitteilungsblatt – službeni glasnik Austrijskoga distrikta, veljača 2019.

[1] Vidi: Hugo Becker, Mit VorSPIEGELeien lügen, katholisches.info, 8. 1. 2018.
[2] Novinarski kodeks Njemačkoga novinarskoga vijeća, br. 1.

Komentar: vjerujemo da ovu analizu koja se odnosi na stvarnost u njemačkome govornome području neće biti teško primijeniti na hrvatsku društvenu i medijsku stvarnost. U kojoj se mjeri naši glavni masovni mediji služe manipulacijama, poluistinama, iskrivljavanjem istine pa sve do otvorenih laži, svakome upućenome u medijska sredstva informiranja neće biti teško procijeniti. Mogli bismo bez većih problema u ovome tekstu samo zamijeniti imena Spiegela i navedenih novinara s nekim od naših glavnih dnevnih listova i njihovih novinara da bismo opisali našu stvarnost. I ne samo njih, nego i – možda još izraženije – nepoćudnih osoba koje su na svojoj koži osjetile ubojitost medijske marginalizacije ili pak otvorene kampanje protiv svoga ugleda. U tom smislu naša društvena stvarnost nimalo ne zaostaje od one zapadnih zemalja koja je obilježena rapidnom i intenzivnom sekularizacijom. Dapače, s obzirom na prisutnost starih komunističkih struktura – sada odjevenih u novo liberalno ruho, ona je u nekom pogledu još alarmantnija te nam govori o žalosnome stanju u kome se naše društvo – unatoč određenoj katoličkoj supstanci koja je još uvijek sačuvana – još uvijek nalazi te ne naviješta nimalo svjetlu budućnost, ako ne dođe do ozbiljnoga buđenja i obnove katoličkoga duha u našoj domovini.

Ljubav prema istini

O Isuse, budi jedino svjetlo koje osvjetljava moj život; jedini gospodar koji upravlja moje korake. Trebam tvoju, vječnu istinu da me oslobodiš od tolikih slabosti, bijede i strasti, da me učiš gledati dobro i istinu i da me ne držiš u sljepilu i odbijanju.

Pomozi mi da i ja pronađem i uzljubim istinu i kad boli i tako razotkrij dvosjeklim mačem moju bijedu, moje pogreške i moje krivice. Daj da Tvoja istina prožme cijelo moje biće i sva moja djela! Daj da odlučno odbijem svako svijetlo koje nije od Tebe.

Ti si jedini učitelj, daj mi prepoznati ispraznosti svakoga znanja, svake misli, koja ne odražava Tvoju istinu. Uroni moju dušu u Tvoje svjetlo, prožmi moj um i moje srce svojom istinom, ujedini me sa sobom, vječna Istino!

O Isuse, utjelovljena riječi moga Boga, vodi moju dušu. Želim sve od Tebe učiti, ,,želim provesti svoj život slušajući Tebe(bl. Elizabeta od Presvetoga Trojstva).

p. Gabrijel od sv. Marije Magdalene

Arhiva bloga

Glasnik: