Christus Rex

Rim u proturječnim vremenima


D
ajući vlastitim pismom snažno ohrabrenje američkom isusovcu poznatom po svojoj predanosti militantnom homoseksualnom pokretu, papa Franjo šalje zbunjujuće signale, dok je Rimska kurija posljednjih tjedana donosila različite odluke.Papa je poslao pismo o. Jamesu Martinu, gorljivom branitelju LGBT pokreta u Sjedinjenim Državama. Potpisano pismo, napisano na španjolskome, datirano na 21. lipnja 2021., objavio je o. Martin 27. lipnja, a zatim ga je na talijanskom jeziku prenio Vatican News.

Franjo je odgovarao na poruku američkog isusovca u vezi s webinarom na kojem je trebao sudjelovati: „Svijest o služenju među LGBTQ katolicima“.

„Želio bih Vam zahvaliti na Vašoj pastoralnoj revnosti... Isus nadilazi predrasude, nadilazi vanjštinu“, piše Papa, koji dodaje da je „Božje srce otvoreno za sve. Molim se za vaše vjernike, za vaše ‘stado’, sve one koje vam Gospodin povjerava, da ih zaštitite i učinite da rastu u ljubavi našega Gospodina Isusa Krista.“

Pismo u obliku izričitoga odobrenja što iznenađuje, s obzirom na to da je ovaj webinar sastavila Služba novih puteva za homoseksualne katolike, organizacija koju je Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) dugo osuđivala.

Ali povrh svega, čini se da papinski potpis šalje proturječnu poruku cijeloj Crkvi jer dolazi na kraju vrlo specifičnog slijeda koji započinje u ožujku 2021. godine.

Tada je Kongregacija za nauk vjere (CDF) objavila izjavu da Crkva nema moć blagoslivljati homoseksualne zajednice. Ova izjava, koju je odobrio Papa, popraćena je objašnjenjem i komentarom.

To malo kasnije, 10. svibnja, nije spriječilo stotinu njemačkih svećenika da „blagoslivljaju“ homoseksualne parove, čin koji se ponovio jer hijerarhija nije poduzela sankcije.

Još jedna činjenica: 17. lipnja 2021. je mons. Paul Gallagher, tajnik za odnose s državama – svojevrsni ministar vanjskih poslova – priopćio „verbalnu notu“ talijanskome veleposlanstvu pri Svetoj Stolici koja talijanskoj vladi ukazuje na nepreciznost u zakonu protiv homofobije, nepreciznost koja bi mogla biti u suprotnosti s konkordatom potpisanim između Italije i Vatikana.

Ovo je prvi put, barem javno, da se Vatikan poslužio službenim diplomatskim kanalom u takvim okolnostima. Nema presedana u kojem je Crkva intervenirala u odnosu na talijanski zakon koristeći se konkordatom između Svete Stolice i Italije.

U tom kontekstu, Franjino pismo u kojem izražava potporu kontroverznom isusovcu zbog podrške zajednici istospolnih brakova, izgleda još više zbunjujuće. Je li proturječnost postala povlašteno sredstvo „Franjine metode“?

To misli Stefano Fontana: za urednika časopisa La Nuova Bussola Quotidiana način razmišljanja argentinskog pape glasi: „život Crkve u biti je proturječje“ ili „napetost između dva suprotstavljena pola, koja kroz nju ipak izražavaju život“.

Hipoteza koju je potkrijepio mons. Bruno Forte, nadbiskup Chieti-Vasta, bivši posebni tajnik Sinode o obitelji. U intervjuu za La Croix prošloga travnja, ovaj bliski prijatelj pape Franje opisuje to proturječje odabranim izrazima: „od početka svoga pontifikata Papa je htio kombinirati milosrđe i nauk“, objašnjava on.

„Istinsko Franjino stvaralaštvo - nastavlja mons. Forte - sastoji se u traženju od Crkve da razmisli o dva vidika [nauk i milosrđe, nap. ur,]. Ako to ne razumijete, ne možete razumjeti ni Papu“, naglašava on.

Milosrđe koje prelat ovdje shvaća ne u tradicionalnom smislu - pojam koji se ne može odvojiti od istine - već dvosmisleno, u smislu „praćenja osobe“, kako on sam kaže, priznajući pritom i „prividni sukob“ između tako zamišljenoga nauka i „milosrđa“.

„Izgraditi most.“ To je naslov djela u kome je o. Martin objavio svoje heterodoksne teze o Crkvi i „LGBT zajednici“ dajući ih na znanje Rimu i svijetu. Šaljući isusovcu rukom napisano pismo u njegovu pohvalu, mogli bismo se upitati ne minira li argentinski papa jedan drugi most, onaj crkvenoga Učiteljstva koje je dužan štititi. 

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: