Christus Rex

Njemačka: sinodalna vijeća već postoje u nekim biskupijama


P
redstavnici katoličkih biskupijskih vijeća Njemačke podržavaju stvaranje Sinodalnog vijeća predviđenog Sinodalnim putem, a osuđeno pismom kardinala Parolina, Ladarije i Ouelleta.
 U nekim biskupijama takva vijeća već postoje, iako je Sveta Stolica rekla da im nije mjesto u Crkvi. Tijekom godišnje skupštine Biskupije Passau donesena je izjava da je potrebno „nastaviti korake s ciljem formiranja odbora i sinodalnog vijeća za zemlju, kao i sinodalnih vijeća u različitim biskupijama”, prema rezoluciji iz koje je Centralni odbor njemačkih katolika (ZdK) citirao odlomak za priopćenje javnosti u ponedjeljak. 

„Cilj je promicati kulturu promišljanja i zajedničkog odlučivanja u kojoj se mogu postići transparentnost i podjela vlasti kao izraz sinodalnosti”, stoji u rezoluciji. Sinodalnost jača biskupe, a ne slabi ih, tvrdi se u izjavi.

Time je dan odgovor na pismo vatikanskog Državnog tajništva objavljenog krajem siječnja. U tom su dokumentu kurijalni kardinali Pietro Parolin, Luis Ladaria i Marc Ouellet upozorili „da ni Sinodalni put, ni tijelo koje je njime ustanovljeno, ni biskupska konferencija nemaju ovlasti uspostaviti sinodalno vijeće na nacionalnoj, biskupijskoj, odnosno župnoj razini.” 

Sa svoje strane je biskup Georg Bätzing, biskup Limburga, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kao i Sinodalnog puta, podsjetio da neke biskupije već uvode sinodalna vijeća ili već godinama imaju takve strukture. Ali nije spomenuo nijednu biskupiju imenom. 

Tekst pod naslovom „Deklaracije iz Passaua” glasi: „Potičemo sve da slijede ovaj put prema sinodalnoj crkvi.” A autori preciziraju: „To nije protivno sadržaju rimskog pisma, budući da svaki mjesni biskup može osnovati takvo vijeće za svoju biskupiju temeljem svoje ovlasti.” 

Ova posljednja izjava je začuđujuća, jer rimsko pismo kaže upravo suprotno: „Želimo precizirati da ni Sinodalni put, ni bilo koje tijelo koje je njime ustanovljeno, ni bilo koja biskupska konferencija nemaju ovlasti uspostaviti 'sinodalno vijeće' na nacionalnoj, biskupijskoj ili župnoj razini.” 

Odgovor je Papa odobrio in forma specifica, što mu daje poseban autoritet. Ali sljedbenici Sinodalnog puta nisu zaboravili Che Guevaru: „Revolucija je poput bicikla: kad ne ide naprijed, pada”. Što oni prevode kao: „Sretni smo s našim biskupima na putu prema sinodalnoj crkvi.”

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: