Christus Rex

Sjedinjene Države: FBI optužen za špijuniranje tradicionalnih katolika


D
ržavni odvjetnici dvadeset američkih saveznih država potpisali su pismo tražeći od Federalnog istražnog ureda (FBI) da razjasni podrijetlo i provedbu svog nedavno procurjelog „antikatoličkog” memoranduma te je li FBI počeo špijunirati tradicionalne katolike.
U pismu direktoru FBI-a Christopheru Wrayu i glavnom državnom odvjetniku SAD-a Merricku Garlandu, državni odvjetnik Virginije Jason Miyares kritizirao je memorandum usmjeren prema „radikalnim tradicionalnim katolicima” i zahtijevao da FBI „objavi sve materijale koji se odnose na memorandum”. Devetnaest drugih državnih odvjetnika također je potpisalo pismo. 

Memorandum FBI-a iz Virginije tvrdi da „pojačana istraživanja o interesu rasno ili etnički motiviranih nasilnih eksremista (RMNE) u radikalno tradicionalnoj katoličkoj (RTK) ideologiji, zasigurno predstavljaju nove mogućnosti za ublažavanje prijetnji kroz otkrivanje novih izvora za kritične točke i njihov razvoj.” 

„U dokumentu se tvrdi da RMNE-i 'traže' tradicionalno katoličko bogoslužje i upotrebljavaju jezik RTK ideologije na društvenim mrežama. Osim pohađanja Tradicionalne Latinske Mise, smatra se da RTK tipično 'odbacuju' Drugi vatikanski sabor kao 'valjani sabor'.” 

Što se tiče vladinih naziva za određene katolike kao „nasilne ekstremiste” zbog njihovih uvjerenja i njezinih planova da regrutira katolike da špijuniraju svoje bližnje župljane, Miyares je primjetio: „Iskreno govoreći, to je ono što bih očekivao od komunističke Kube.” U pismu državnog odvjetnika traži se da FBI najprije „odmah i nedvosmisleno naredi osoblju agencije da ne obrađuje Amerikance na temelju njihovih vjerskih uvjerenja i praksi”.

Dvadeset državnih odvjetnika također traži „potpuno objašnjenje podrijetla dokumenta i dokumenata povezanih s njegovom provedbom”, kao i „informacije o tome kako je dokument već utjecao na katolike u Virginiji, uključujući „je li FBI započeo infiltriranje u bogomolje u suprotnosti s internim smjernicama FBI-a.”

Iako je FBI povukao dokument nakon intenzivnih reakcija na njegov sadržaj, Miyares i drugi državni odvjetnici naglasili su da ih FBI-evi „napori za kontrolu štete” nisu uvjerili. Glavni državni odvjetnik Virginije dodao je: 

„FBI-jevo čišćenje dokumenata...i navodni 'pregled' procesa koji ga je stvorio ni na koji način nas ne uvjerava da ovaj memorandum ne odražava širi program tajnog nadzora američkih katolika ili drugih vjerskih sljedbenika i infiltracije u njihove bogomolje. Uvjerava nas samo da je FBI posramljen javnim otkrivanjem sadržaja memoranduma.” 

„Gosp. Miyares istaknuo je da su on i njegovi kolege memorandum smatrali posebno zabrinjavajućim iz nekoliko drugih razloga, ne samo zato što su primijetili da je to dio 'opasnog trenda FBI-a i Ministarstva pravosuđa da etiketiraju one koji imaju stajališta suprotna od Administracije, kao ekstremiste ili teroriste'.” 

Državni je odvjetnik također istaknuo da „špijuniranje katolika” predstavlja „apsurdnu upotrebu federalnih saveznih snaga i protuobavještajnih resursa”, dok očigledne opasne nezakonite aktivnosti ostaju neriješene. 

G. Miyares je dalje istaknuo da je „FBI već 'odbacio' praksu špijuniranja Amerikanaca u bogomoljama, kao što je to učinio u džamijama nakon terorističkih napada 11. rujna'. Zapravo, FBI je 'revidirao svoje interne smjernice 2010. i 2013. godine kako bi spriječio svoje operativce da bezosjećajno zanemaruju vjersku slobodu američkih građana.'”

„Bilo bi vrlo zabrinjavajuće da je FBI oživio praksu protiv američkih katolika ili, još gore, da uopće nije zatvorio program”, napisao je Miyares. FBI-ev zviždač koji je objavio antikatolički memorandum, Kyle Seraphin, nedavno je upozorio da on služi kao 'otvorena vrata' za metu na sve kršćane u SAD-u kao kriminalce.”

„Mislim da su, ako smo realni glede toga, pronašli ulaz u ono što misle da je rubni katolicizam kako bi se infiltrirali među kršćane općenito i proglasili ih pravim kriminalcima u ovoj zemlji ili potencijalnim teroristima”, rekao je Tuckeru Carlsonu u četvrtak. 

Naime, čini se da spominjanje RTK-ovih „anti-LGBTQ” uvjerenja u dokumentu ocrnjuje ne samo veliku većinu tradicionalnih katolika, nego i veliku većinu konzervativnih kršćana, budući da je biblijsko vjerovanje da brak postoji samo između muškarca i žene tumačeno od pro-LGBT aktivista kao „anti-LGBTQ.” 

„U stvari, Southern Poverty Law Center (SPLC), citiran u predmetnom dopisu, čak identificira zakone koji sprječavaju muškarce da sudjeluju u ženskim sportovima kao 'anti-LGBTQ'. Na svojoj web stranici SPLC odbacuje 'vjersku slobodu' kao 'krinku' za, kako tvrde, anti-LGBTQ uvjerenja.” 

Glavni urednik Catholic Family News Brian McCall, rekao je za LifeSiteNews da, objavljivanje memoranduma „potvrđuje distopijsko stanje zemlje u kojoj nažalost živimo.” 

„McCall je također istaknuo da tradicionalni katolicizam 'nikada nije imao nikakve veze s rasnom netrpeljivošću ili mržnjom', te da su zapravo bijele rasističke skupine povijesno imale za metu katolike 'jer su katolici u ovom svijetu uvijek tražili spasenje i poboljšanje mnoštva tih rasa i etniciteta, koje bijeli protestantski elitisti preziru'.”

„Ironično, svaka župa Tradicionalne Latinske Mise koju sam ikada pohađao etnički je raznolikija od liberalnih katoličkih župa koje odvajaju polaznike po jezičnim, a time i etničkim linijama (tj. španjolske mise, vijetnamske mise itd.)”, nastavio je McCall. 

Mora se voditi računa o značenju izraza „tradicionalni katolici” koji koristi FBI. Čini se da je to jednako „prisustvovanju Tradicionalnoj Latinskoj Misi”.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: