Christus Rex

P. Zvonimir Rudolf Škunca (1929.-2023.)


P
rijatelj našeg Svećeničkog bratstva, p. Zvonimir Škunca, prešao je s ovoga svijeta u vječnost na blagdan Svijećnice ove godine.Rođen 1929. godine, stupio je u Družbu Isusovu gdje je prošao formaciju te djelovao kao svećenik sve do početka postkoncilskog vremena. Tada je, kao i brojni drugi samozatajni i široj katoličkoj javnosti nepoznati svećenici, nastavio služiti sv. Misu svih vjekova kojoj je obećao vjernost na svom svećeničkom ređenju.

Tako je p. Škunca, u nemogućnosti da nastavi svoje svećeničko djelovanje u nekad slavnom redu Crkve koji će polako postati provoditelj najrevolucionarnijih promjena, okupio oko sebe skupinu vjernika privrženih Tradicionalnoj Latinskoj Misi te nastavio djelovati u Švicarskoj. U svojim je vremenitim potrebama bio ovisan isključivo o velikodušnosti svojih dobročinitelja te potpuno predan vodstvu Božje Providnosti. Usred novonastalih, dramatičnih prilika u Crkvi, nastavio je još radikalnije živjeti svoje zavjete koje je kao redovnik položio pred Bogom. Skriven od očiju javnosti, činio je ono najviše što svećenik može - prikazivati svemogućem Bogu nekrvnu Kristovu žrtvu na oltaru, proseći od Njega smilovanje za grešan ljudski rod i milosti potrebne da bi se odabrane duše sačuvale za apokaliptičke događaje, za koje je on svakog trenutka bio spreman. U toj svijesti o posljednjim stvarima koje iščekuju svakog od nas, nastojao je neumorno opominjati i poučavati svoje bližnje.

Misa zadušnica na Dušni dan u Kapeli sv. Jeronima u Splitu

Iako je on cijelog svog života bio spreman da Vječnome Sucu iziđe ususret, bilo to već u ovom svijetu ili u budućemu, odlučio mu je Gospodin podariti dug život kroz koji je svjedočio vjerojatno najturbulentnijim vremenima u povijesti Crkve. U svojoj već dubokoj starosti, prije nekoliko godina, omogućili su mu njegovi dobročinitelji da završni dio svog života provede u našoj Dalmaciji. Tu se njegov životni put tješnje povezao s našim Bratstvom. Na obostranu duhovnu korist dogovorena je suradnja u našem apostolatu, gdje je p. Škunca pretežito kroz 2018. godinu pomagao služeći sv. Mise u našoj Kapeli sv. Jeronima u Splitu. Njegov je angažman, dok god su mu tjelesne snage to dopuštale, omogućio češće i redovitije služenje sv. Misa, na čemu su vjernici bili istinski zahvalni.

Unatoč tome što je njegova energičnost davala naznake da će pater još duže vrijeme biti aktivan, ipak, ulazak u deseto desetljeće njegovog života donio je sa sobom značajno pogoršanje zdravstvenoga stanja. Tu su mu naši svećenici nastojali pomoći u svim duhovnim potrebama, posjećujući ga i omogućujući mu primanje svetih sakramenata.

Sv. Misa prigodom kampa mladih u ljeto 2018.

Kroz posljednjih se mjesec dana paterovo zdravstveno stanje posebno pogoršalo tako da je morao biti prebačen na bolničku njegu te se naslućivao njegov skori prelazak u vječnost. Tu sam mu mogao osobno podijeliti sakrament posljednje pomasti koji ga je, vjerujemo, posve pripremio za susret sa svojim Spasiteljem kojemu je na ovom svijetu želio svim srcem služiti. To se i dogodilo na blagdan kada slavimo prikazanje Djeteta Isusa u hramu, koga je on posebno ljubio i bio mu odan. Pozvao je Gospodin svog svećenika s ovoga svijeta na prvi četvrtak u mjesecu, koji je tradicionalno posvećen upravo otajstvu svećeništva u spomen na njegovu ustanovu na Posljednjoj večeri.


Misu zadušnicu i sprovodne obrede služio je u subotu, 4. veljače 2023., na groblju u Zagvozdu naš p. Sebastian Kolinski, isprativši njegovo smrtno tijelo p. Škunce u svećeničku grobnicu koju su za to priredili požrtvovni vjernici. Dok s radošću ističemo primjer svećenika prijatelja - jednog od brojnih skromnih i samozatajnih svećenika koji su ostali vjerni svetoj Misi svih vjekova, njegovo nas svjedočanstvo utvrđuje u našoj odlučnosti da ga u tome slijedimo te ostanemo i mi vjerni do kraja. S druge nas strane Crkva potiče na molitvu za njegovu besmrtnu dušu za koju vjerujemo da će naći smilovanja kod Nebeskoga Kralja te nas moći zagovarati kod njegovog prijestolja.

Requiem aeternam dona ei, Domine!
Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

p. Marko Tilošanec

Propovijed p. Sebastiana Kolinskog sa sprovodne Mise

Dogodila se vrlo tužna novost koju smo svi doživjeli bolno. Časni svećenik Zvonimir Rudolf Škunca okončao je svoj život. Vijest se proširila i danas je okupila vjernike kako bi iskazali čast pokojniku i za njega molili vječni mir.

Iskazujemo vam mir i čast, časni svećeniče! Zaslužujete  da na Vašem grobu posvjedočimo da ste razumjeli svoj poziv i velikodušno ga ispunili - primit ćete nagradu vječnog blagoslova od Boga na Nebu.


Nema ljepšeg i plemenitijeg poziva na zemlji od svećenikovog. Bog se spominje svoje Crkve te bira iz naroda i poziva svećenika, daje mu milosti i šalje ga među ljude da ga predvodi u molitvi, krepostima, radu i pobožnosti. Postajući posrednik između naroda i Krista, on prikazuje sve darove i molbe naroda Svemogućem Bogu.  Pobožni svećenik zna da nije s ovoga svijeta; ne traži vlastite interese, ne želi zemaljsku imovinu, ne slijedi užitke života. Svugdje ima za cilj slavu Božju  i spasenje drugih.

Ne može li ova slika biti slika života svećenika blagoslovljene uspomene? Dragi prijatelji, vi koji ste ga poznavali, recite mi, zar on nije ispunio ono na što ga je Bog pozvao? Cijeli život ostao je vjeran vjeri u kojoj je kršten.  Cijeli život služio je tradiciji, putovao i širio pravu vjeru. Bilo je ugodno slušati njegove propovijedi i savjete koje je davao ili javno ili privatno. Koliko mu dugujemo! Toliko misa, toliko  ispovijedi, toliko podijeljenih sakramenata... Tek u vječnosti saznat  ćemo  koliko je milosti isprosio za nas...


Tako vi, ožalošćeni vjernici, često dolazite posjetiti grob ovog svećenika. Pomozite njegovoj duši svojim molitvama, prikažite svete Mise za njegovu dušu.

Počivaj, časni svećeniče, usred naše tuge koju nosimo u Vaš grob. Počivaj u blaženom miru vječnog blagoslova i neutaživog svjetla pred Božjom prisutnošću, kojoj ste vjerno služili.  Počivaj usred Kristovih svećenika. Svi će poštovati ovu zemlju koja skriva vaše tijelo, jer je to grob  Božjeg čovjeka.


Slavno svjedočanstvo svog Vašeg uzornog života doći će do samog neba, Bog će čuti naše molbe i prošnje, a ako još niste na tom mjestu izabranih, Bog će Vas primiti u njega. Amen!


Zborna molitva sa sprovodne Mise za svećenika:

Deus, qui inter Apostolicos sacerdotes famulum tuum Rudolphum sacerdotali fecisti dignitate vigere: praesta quaesumus: ut eorum quoque perpetuo aggregentur consortio. Per Dominum nostrum Iesum Christum, Filium tuum, qui tecum vivit et regnat in unitate Spiritus Sancti, Deus per omnia saecula saeculorum. Amen.

Bože koji si htio da među apostolskim nasljednicima u svećeništvu sluga tvoj Rudolf bude odlikovan svećeničkim dostojanstvom, podaj, molimo, da se njihovu zboru zauvijek pridruži. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

Arhiva bloga

Glasnik: