Christus Rex

Pozdravno pismo p. Regelea, novog poglavara Austrijskog distrikta


V
elečasna subraćo, časna braćo redovnici i sestre redovnice, dragi vjernici, prijatelji i dobročinitelji!
Dragi p. Tilošanec, p. Kolinski, dragi trećoredci, dragi vjernici, prijatelji i dobročinitelji u Hrvatskoj,
osobita mi je radost pozdraviti vas na početku svoje službe poglavara Distrikta. Budući da i sâm imam hrvatske pretke – moja baka po majci je iz Dubrovnika – nadam se da ću uskoro ponovo moći vidjeti ovu lijepu zemlju.

Hvaljen Isus i Marija! Ovim lijepim katoličkim pozdravom započinjem svoje prvo pismo kao poglavar Austrijskog distrikta, pod koji spada šest država u kojima se razvija naš apostolat. U našem Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. distrikt odgovara redovničkoj provinciji, dakle teritorijalnoj podjeli, koja ponekad odgovara geografskim granicama neke države, ali ih često može i prekoračiti. Kroz svoju dugu zajedničku povijest, kroz zajedničku katoličku kulturu i po velikoj zajedničkoj ljubavi prema Crkvi, naše su zemlje uvijek bile ujedinjene. Stoga od srca pozdravljam sve u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Katolička vjera od starih vremena ujedinjujuća je veza među ovim zemljama, naš rimski svjetonazor, naše bogato razvijene tradicionalne pobožnosti. Tako svi u Distriktu želimo surađivati, zauzimati se za Katoličku Crkvu u svojim zemljama, za svoje ljubljeno Svećeničko bratstvo sv. Pija X., za djelo istinske katoličke obnove.

Kao novi poglavar Distrikta smijem doći k vama i dolazim vam u ime Isusa Krista. Kako bih to bolje mogao nego s onim pozdravom, koji proglašava Njegovu hvalu? On nije samo začetnik, nego i cilj i konac mojeg poslanja, od Njega i za Njega sam ovdje. Samo i isključivo radi Njega poslan sam svima vama, da radim na Njegovu djelu, na jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Djelo Isusa Krista djelo je istine i milosti, jer „vidjesmo slavu Njegovu“, govori sveti Ivan Apostol, „puna milosti i istine“ (Iv 1).

Svaki poglavar distrikta, a naposljetku svaki katolički svećenik, mora surađivati s božanskim djelom istine tamo, gdje ga je Bog postavio. Moramo propovijedati Njegovu Riječ, Riječ Istine, onu Riječ koja ne prolazi, čak i ako nebo i zemlja prođu (Mt 24). To je ona Riječ, koju je ostavio u Svojoj Crkvi, Katoličkoj Crkvi, koja je stup i temelj Istine. Tu Riječ moramo propovijedati, čak i ako ju svijet smatra ludošću i sablazni (1 Kor 1).

Sin sam i sluga Rimokatoličke Crkve. Njen nauk želim s Božjom milošću u svako vrijeme ispovijedati, razglašavati, širiti i štititi, jer je samo nauk Crkve nauk Isusa Krista, Riječ Istine.  Molim vas od početka da molite za mene, da kao svećenik budem vjeran, da pristajem uz presvetu volju Božju, da služim za spasenje duša u našem ljubljenom Svećeničkom bratstvu. Željan sam na povjerenoj mi njivi Božjoj, našemu Distriktu, saditi i zalijevati; ali niti onaj koji sadi, niti onaj koji zalijeva jest nešto, nego Onaj tko dade rast (1 Kor 3). Bog želi našu molitvu, našu usrdnu prošnju.  Bog je taj, koji po svojoj dobrohotnosti čini da hoćemo i da izvršimo (Fil 2). Bez Božje milosti neću ostvariti ništa dobro i trajno u svojoj službi. Pouzdano očekivanje da ćete svi vi puno moliti za mene, velika mi je utjeha u nadolazećem vremenu.

Ali također vas sve pozivam na molitvu za cjelokupnu Katoličku Crkvu, osobito za sve svećenike.  Gdje god se neki svećenik ima teško boriti za Krista i Crkvu, pritecite mu s posebnim žarom u pomoć nepobjedivim oružjem molitve. Molimo prije svega bez prestanka za svećenička i redovnička zvanja i za katoličke obitelji. Molimo za crkvene vlasti. Molimo uvijek osobito za našega generalnog poglavara don Davida Pagliaranija, kojemu ovdje također očitujem svoju vjernost i poslušnost.


Zahvala – veliko „Bog plati“ dragomu p. Stefanu Freyu!

Bilo je to 25. siječnja 2014., kada sam prvi puta posjetio sjedište Distrikta u Jaidhofu i poglavara Distrikta p. Stefana Freya, s kojim me je povezao jedan prijatelj, biskupijski svećenik. Tako se smijem nazvati jednim od sedmorice svećenika iz Austrijskog distrikta, koji su tijekom gotovo deset godina (2013.–2023.), tijekom kojih je p. Frey bio poglavar Distrikta, primili svećenički red. Da mogu nastaviti njegovim stopama za me je posebna čast. On je ovu službu, povezanu s bezbrojnim poteškoćama u toliko zahtjevnom Distriktu, izvršavao s potpunom predanošću. Plodovi su vidljivi svima. Jedva stižemo obavljati posao, toliko je sve naraslo. Deo gratias!

Dana 29. lipnja 2023., p. Stefan Frey slavi svoju 40. obljetnicu svećeništva. Ovu obljetnicu proslavit ćemo na Tijelovo, 8. lipnja 2023. u Jaidhofu sa svom katoličkom radošću i slavljem. Već od danas srdačno ste pozvani!

Dragi p. Stefan Frey, zahvaljujemo Vam od svega srca na Vašoj ljubavi, vjernosti i predanosti. Neka Trojstveni Bog sve bogato nagradi. Bili ste dobar i vjeran svećenik, pastir i učitelj našeg Distrikta, koji je morao prikazati mnoge žrtve, čak i žrtvu vlastitog fizičkog zdravlja, radi neprekidne potrebe duša, radi brige o Crkvi. Jedno veliko „Bog plati“ za sve što ste učinili za naše zemlje! U Vašem daljnjem svećeničkom djelovanju želimo Vam svako dobro i svaki blagoslov!

Želim zahvaliti i svoj subraći i svim redovnicima u Distriktu. Posljednji mjeseci i godine doista nisu bili jednostavni. Doista nas je premalo da dostatno izvršimo sve zadatke. Vaše zalaganje, draga subraćo, draga braćo redovnici, drage sestre redovnice, veliko je! Budimo vazda vjerni. Potrudimo se osobito oko svete Misne Žrtve. Svako dušobrižništvo proizlazi s oltara i vodi k oltaru. Potrudimo se svi zajedno da ono osobito bude poduprto dobrom pripravom, slavljem svete Mise i zahvalom. Znam da su se svako malo na svim mjestima trebale svladavati mnoge poteškoće i da će to i dalje tako biti. Vaša istinski crkvena nastojanja sigurno će donijeti svoj blagoslov. U idućim tjednima i mjesecima želim posjetiti sve priorate i osobno razgovarati sa svim svećenicima i redovnicima. Rado ću uključiti Vas i Vaše brige u nakane svete Mise.

Ove godine slavit će se u Distriktu nekoliko svećeničkih i redovničkih obljetnica. Još jedan razlog više za zahvalu. Želim ovdje ponoviti sa svom jasnoćom koji je zapravo zadatak i poslanje Svećeničkog Bratstva sv. Pija X.: to je katoličko svećeništvo, to su bogoslovije, svećenici, briga o svim katoličkim svećenicima iz biskupija i redova. O tome se radi. Tako je na to gledao naš štovani utemeljitelj nadbiskup Lefebvre, tako piše od početka u našim statutima, koje je Crkva 1. studenog 1970. svečano priznala. To je uostalom središnja zadaća poglavara distrikta – brinuti se o svećeničkim zajednicama u našim prioratima.

Korizma 2023.

Već za nekoliko dana opet počinje sveto korizmeno vrijeme. Čitava vojujuća Crkva u našemu vremenu trebala bi odmah pasti na koljena i prositi Gospodina za milosrđe. Sve vas srdačno pozivam da u ovom korizmenom vremenu obdržavate tradicionalne katoličke prakse: ozbiljno shvaćen tjelesni post, druga pokornička djela u dogovoru s ispovjednikom, intenzivirana molitva, velikodušno davanje milostinje. Molimo često križni put, lijepe pobožnosti muke i svete ure. Zadržavajmo se često u crkvi. Mislimo na uskrsnu ispovijed, potrudimo se i oko dobrog apostolata ispovijedi među našim obiteljima, prijateljima i poslovnim kolegama. Dovedimo ljude k ispovjedaonici, k svećeniku, ka Kristu! Budimo velikodušni, tako će mnogo toga postati plodonosnije.

Ubog sam svećenik, žarko želim biti dobar sin Marijin. Pouzdajem se čvrsto u svoju nebesku Majku, da ću preko nje zadobiti svu pomoć. Stavljam ne samo sebe, već čitav Distrikt pod njezinu zaštitu.  Uvijek iznova molite za me jednu Zdravomariju – na tome ću vam od srca biti zahvalan. I još jedna marijanska molba: ostanimo i nadalje vjerni onoj toliko važnoj akciji „Hrvatska moli – krunica za Hrvatsku“, posegnimo za krunicom i molimo je u javnosti, potaknimo mnoge ljude na tu molitvu!

Neka sv. Josip, veliki svetac zaštitnik Hrvatske, kao i sv. Blaž, čije relikvije uvijek nosim sa sobom, čuvaju sve odane vjernike u Hrvatskoj, Crkvu i cijelu državu.

Hvaljen Isus i Marija!

S mojim svećeničkim blagoslovom,

p. Johannes Regele
Jaidhof, na Svijećnicu, 2. veljače 2023.

Izvor: fsspx.at

Arhiva bloga

Glasnik: