Christus Rex

Hladan vjetar iz Rima za Tradiciju


Kongregacija Franjevaca Bezgrješne, utemeljena 1990. godine, sa sveukupno 400 redovnika, od 2008. je godine sve više i više napuštala protestantiziranu novu liturgiju.

Nekoliko se članova tužilo Svetoj Stolici zbog toga. Sada je Kongregacija za redovnike s nadnevkom 11. srpnja 2013. godine imenovala apostolskog komesara za cijelu zajednicu te u proturječju s motuproprijem Summorum pontificum pape Benedikta XVI. naredila da svi članovi moraju celebrirati po takozvanom redovitom obliku Mise. Celebracija tradicionalne Mise dopuštena je izričito samo s dopuštenjem nadležnog mjesta.

S ovom se rimskom odlukom članovi Ecclesia Dei skupina, koji se rado hvastaju svojom osobitom vjernošću Svetoj Stolici, u budućnosti trebaju toplo obući.

Evo upitnog dijela dekreta od 11. srpnja:

„Dodatno uz gore izneseno, sveti je otac Franjo odredio da je svaki redovnik kongregacije Fratara Franjevaca Bezgrješne dužan slaviti liturgiju po redovitom obredu i da će, eventualno, uporabu izvanrednog oblika (Vetus Ordo) morati izričito dopustiti nadležni autoriteti, za svakog redovnika i/ili zajednicu koja će to zatražiti“.

Preneseno s pius.info

Arhiva bloga

Glasnik: