srijeda, 7. kolovoza 2013.

Nemojmo suditi sa strašću i ohološću


Papa Pijo IX. osudio je liberalne katolike. Čak je izrekao strahovitu rečenicu: «Liberalni katolici su najgori neprijatelji Crkve.» Što je više mogao reći? Ipak, nije rekao kako su liberalni katolici ekskomunicirani, izvan Crkve, te kako im treba odbiti Sv. Pričest. Ne, Papa je smatrao liberale «najvećim neprijateljima», no ipak ih nije ekskomunicirao.

Sveti Papa Pijo X. je izrekao svoj vrlo strog sud o modernizmu u Enciklici «Pascendi Dominici gregis» nazivajući ga «skupom svih hereza». Ne znam je li moguće donijeti stroži sud i osuditi neki pokret. No nije rekao kako su modernisti izvan Crkve i kako im treba odbiti Sv. Pričest. Neke od njih je i osudio.

Ja također mislim kako ih kao ova dvojica Papa, trebamo strogo osuditi no ne smatrati ih pod svaku cijenu izvan Crkve. Zato ne želim slijediti «sedisvakantiste» koji kažu: to su modernisti; modernizam je skup svih hereza; dakle modernisti su heretici; dakle, nisu više članovi Crkve; dakle, nema više pape...

Ne možemo formulirati ovakav sud, koristeći ovakvu logiku. U ovakvom prosuđivanju ima strasti i malo oholosti. Prosuđujmo o ovim ljudima i njihovim zabludama kao što su to činili Pape.

Fideliter N°57, mai-juin 1987

2 komentara:

 1. Za ovu krasnu izjavu nadbiskupa Lefebvrea nisam ni znao. Međutim, u malo riječi sve kazuje.
  Mnogi se odmah naljute da ih se uopće nekamo svrstava-ta oni su originalni ili "hoch" ili...pa ih nikakav čovjek i ne može prosuđivati, a takvi su trenutno većina u Tradiciji u Hrvata. Napadaju ili slijeva ili zdesna, a svi svoj put pokazuju kao jedini pravi. A svi napadaju Nadbiskupa i njegovo djelo, umjesto da od njega uče.
  Zbilja nam je bolje da se odmah uhvatimo puta koji nam je pokazao Nadbiskup, a odreknemo svojih sitnih djetinjastih oholosti, navezanosti i nekakva ponosa i naše vlastite nezamjenjivosti, jedincatosti i spasavanja svijeta pod svaku cijenu.
  Radi čeka? Pa radi Tradicije u Hrvata, majko moja.
  Što je više nekakvih podjela, to smo slabiji.
  A upustiti se u tradicionalnu borbu bez sigurna Nadbiskupova vodstva, u startu je dokaz vlastite oholosti i licemjerja. A u Evanđelju vidimo koliko Gospodin Isus voli licemjere.
  Osim toga, toliko truda uložiti u djela koja će modernisti već možda sutra razoriti.
  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. "Nemojmo suditi sa strašću i ohološću"
  Rekao pa se - predomislio.
  A njegova "duhovna djeca" su ustrajala na tom "novom kursu"... Većina.
  Dovoljno je pratiti ovaj blog da se to vidi u obilnoj mjeri...

  Ivan

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.