Christus Rex

Nadbiskup Pozzo drugi put tajnikom povjerenstva „Ecclesia Dei“



Grad Vatikan (KNA) Papa je Franjo kurijalnog nadbiskupa Guida Pozza imenovao tajnikom povjerenstva „Ecclesia Dei“. To je Vatikan objavio u subotu.


Time ovaj 61-godišnji Talijan drugi put vrši ovu službu. Nakon Pozzova prvog službovanja između sredine 2009. i studenog 2012. mjesto je tajnika ostalo ispražnjenim.



Povjerenstvo „Ecclesia Dei“ (Crkva Božja) utemeljeno 1988. godine nastoji oko povratka tradicionalnih skupina u katoličku Crkvu. Papa Ivan Pavao II. ju je utemeljio nakon otvorenog prekida utemeljitelja Bratstva sv. Pija X., nadbiskupa Marcela Lefebvrea s Rimom.



Nakon afere s tradicionalističkim biskupom Richardom Williamsonom koji niječe Holokaust, poradi nastojanja pape Benedikta XVI. oko dijaloga, on je ovo povjerenstvo čvršće povezao s Kongregacijom za nauk vjere u sprnju 2009., i istodobno je stvorio mjesto tajnika koje je dodijeljeno Pozzu.


Pročelnik Kongragacije za nauk vjere, trenutačno njemački kurijalni nadbiskup Gerhard Ludwig Müller, istodobno je predsjednik povjerenstva „Ecclesia Dei“. K tome je u lipnju 2012. stvoreno mjesto dopredsjednika, a tu dužnost odonda obnaša italo-američki nadbiskup Joseph Augustine Di Noia.


Kao tajnik Pozzo je do kraja svoje službe koordinirao razgovore sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X. s ciljem ponovnog približavanja. A to se dosada nije moglo postići.


Pozzo je radio pod upravom kardinala Josepha Ratzingera, kasnijeg pape Benedikta XVI., u Kongregaciji za nauk vjere i predavao je teologiju na Lateranskom sveučilištu. Od prosinca 2012. bio je Djeliteljem milostinje Njegove svetosti i time nadležan za pomoć Pape potrebitima. U ovu je službu papa Franjo imenovao dosadašnjeg Papinskog ceremonijara Konrada Krajewskog kako je Vatikan također priopćio. Papa je 49-godišnjem poljskom svećeniku istodobno dodijelio naslovnu biskupiju Beneventa i nadbiskupsko dostojanstvo.



Komentar: Tajnik povjerenstva „Ecclesia Dei“, koji je sada imenovan nadbiskupom, skupa je s nadbiskupom Gerhardom Ludwigom Müllerom , pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, u Rimu ponovno nadležan za Svećeničko bratstvo sv. Pija X. To neće olakšati daljnje razgovore Bratstva s Vatikanom. Nadbiskup Müller je neprijateljski nastrojen prema Bratstvu, a ova zadaća, čini se, odviše opterećuje tajnika povjerenstva Ecclesia Dei.


Arhiva bloga

Glasnik: