četvrtak, 8. kolovoza 2013.

Nadbiskup Pozzo drugi put tajnikom povjerenstva „Ecclesia Dei“Grad Vatikan (KNA) Papa je Franjo kurijalnog nadbiskupa Guida Pozza imenovao tajnikom povjerenstva „Ecclesia Dei“. To je Vatikan objavio u subotu.


Time ovaj 61-godišnji Talijan drugi put vrši ovu službu. Nakon Pozzova prvog službovanja između sredine 2009. i studenog 2012. mjesto je tajnika ostalo ispražnjenim.Povjerenstvo „Ecclesia Dei“ (Crkva Božja) utemeljeno 1988. godine nastoji oko povratka tradicionalnih skupina u katoličku Crkvu. Papa Ivan Pavao II. ju je utemeljio nakon otvorenog prekida utemeljitelja Bratstva sv. Pija X., nadbiskupa Marcela Lefebvrea s Rimom.Nakon afere s tradicionalističkim biskupom Richardom Williamsonom koji niječe Holokaust, poradi nastojanja pape Benedikta XVI. oko dijaloga, on je ovo povjerenstvo čvršće povezao s Kongregacijom za nauk vjere u sprnju 2009., i istodobno je stvorio mjesto tajnika koje je dodijeljeno Pozzu.


Pročelnik Kongragacije za nauk vjere, trenutačno njemački kurijalni nadbiskup Gerhard Ludwig Müller, istodobno je predsjednik povjerenstva „Ecclesia Dei“. K tome je u lipnju 2012. stvoreno mjesto dopredsjednika, a tu dužnost odonda obnaša italo-američki nadbiskup Joseph Augustine Di Noia.


Kao tajnik Pozzo je do kraja svoje službe koordinirao razgovore sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X. s ciljem ponovnog približavanja. A to se dosada nije moglo postići.


Pozzo je radio pod upravom kardinala Josepha Ratzingera, kasnijeg pape Benedikta XVI., u Kongregaciji za nauk vjere i predavao je teologiju na Lateranskom sveučilištu. Od prosinca 2012. bio je Djeliteljem milostinje Njegove svetosti i time nadležan za pomoć Pape potrebitima. U ovu je službu papa Franjo imenovao dosadašnjeg Papinskog ceremonijara Konrada Krajewskog kako je Vatikan također priopćio. Papa je 49-godišnjem poljskom svećeniku istodobno dodijelio naslovnu biskupiju Beneventa i nadbiskupsko dostojanstvo.Komentar: Tajnik povjerenstva „Ecclesia Dei“, koji je sada imenovan nadbiskupom, skupa je s nadbiskupom Gerhardom Ludwigom Müllerom , pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, u Rimu ponovno nadležan za Svećeničko bratstvo sv. Pija X. To neće olakšati daljnje razgovore Bratstva s Vatikanom. Nadbiskup Müller je neprijateljski nastrojen prema Bratstvu, a ova zadaća, čini se, odviše opterećuje tajnika povjerenstva Ecclesia Dei.


Broj komentara: 5:

 1. Ne znam zašto, ali imam loš predosjećaj. Prije bijelog dima, nadali smo se protiv svake nade, a znali smo dosta o razmišljanjima najutjecajnijih kardinala.
  Nakon konklave i prvih ledenih tuševa opet smo izmišljali, dodavali, šminkali i uljepšavali i nastavili se nadati.
  Nakon "zrakoplovne havarije" na povratku iz Rija te izjava o tradicionalistima pelagijancima, kao i odnosa prema Franjevcima Bezgrješne sve stavljamo u Božje ruke, ljubeći Majku Crkvu i vjerujući u njezinu neuništivost, držeći se čvrsto primjera Nadbiskupova.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Tko poznaje nadbiskupa Müllera, unaprijed zna kakav će biti ishod razgovora. Posrijedi je prilično bahat klerik s pataloškom mržnjom prema Tradiciji, zadojen njemačkim protestantsko-modernističkim razmišljanjem, osim toga, ne odlikuje baš svakog Nijemca ona njemačka preciznost, stručnost i razboritost u prosuđivanju i donošenju važnih odluka. To se očitovalo nekoliko puta otkada je u Rimu.
  Bože pomozi!

  Klement

  OdgovoriIzbriši
 3. Gledajte: +Pozzo je novoimenovan, +Mueller nije Franjin kadar te sutra može biti izmješten u Bamberg ili kakvu nebitnu ispražnjenu njemačku biskupiju...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako bi ga stavili u Mainz kao nasljednika Lehmannu ne bi bila bitna promjena na gore... Doduše, teško da bi ovu moju opasku progutali tradicionalni katolici biskupije Mainz, grada prijatelja Zagreba. Progresivcima bi bio prekonzervativan (budući da kao svoju moguću izravnu nasljednicu ne vidi biskupicu sretno udanu za pripadnicu Stranke zelenih)

   Izbriši
  2. Gledajte, sve je moguće. Postoje trady blogovi koji govore o mogućem priznanju Bratstva itd. To su oni koji žele širiti radost i optimizam. Da pokažu svijetu kako je bitna radost u Gospodinu i kako Gospodin brine o svojoj Crkvi.U redu. Ne bi bilo prvi put da nas Gospodin iznenadi.
   No, ni drukčiji pogled nije manje katolički: mislim da u ovakvoj situaciji u Vatikanu i Crkvi treba biti Realpolitiker, kako bi Nijemci rekli, i dobro se spremiti za mogući strašni modernistički udar. Previše se bijesa zatomilo u osam godina pontifikata Benedikta XVI. Koncilske strukture propadaju i trunu, a Tradicija postojano raste i nudi recept izlaska iz krize.Stara se Misa svugdje širi, a mnoštvo je mladih svećenika želi naučiti. Oštre se kritike Koncila pojavljuju među katoličkim intelektualcima izvan tradicionalnih kružoka.
   Ovaj napad mora biti jak ko atomska bomba.

   Kikii

   Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.