subota, 24. kolovoza 2013.

Semper infideles (I.)


„Zato je proučeno 20 stoljeća kršćanske liturgijske povijesti; imajući u vidu osjetljivosti suvremenog čovjeka, probrano je iz te povijesne baštine ono što je najbolje i što i danas može nositi bitnu poruku, a šira kreativnost je za kasnije. Nakon duge liturgijske zaleđenosti nije se moglo drukčije postupiti, a da se ne riskiraju kakvi krivi koraci. Ipak se nove liturgijske knjige ne mogu optužiti za arheologizam: one su izrađene s velikim osjećajem za suvremenog čovjeka, a kad jednom njihovom adekvatnom primjenom autentični duh kršćanske liturgije postane životnom svojinom novih vjerničkih naraštaja, nastupit će samo po sebi vrijeme novih rascvata.“

Tomislav J. Šagi Bunić: „Jeke jednoga Koncila“, KS Zagreb 1984.

Komentar: How, yes, no!!!

Broj komentara: 6:

 1. Komentar: super, super!!!

  Krikyy

  OdgovoriIzbriši
 2. Očito da drugog puta ima, a to je povratak svetoj Misi svih vremena, tradicionalnom Rimskom Obredu, najvećem blagu Crkve, utvrdi pravovjerja i najljepšoj stvari s ovu stranu Neba. A tada će zbilja samo po sebi nastupiti vrijeme novih rascvata.
  Ovo je pisano prije govoto trideset godina (Je li rok istekao???): zamjetna je samo dekadencija, liturgijska anarhija te, osobito u zapadnim zemljama, gdje je reforma korjenito provedena, posvemašnji bijeg iz Crkava i najgore pohađanje svete Mise u posljednjih petsto godina ili možda u cijeloj crkvenoj povijesti?!

  Klement

  OdgovoriIzbriši
 3. Nego, kada će Šagi biti proglašen blaženim? Trebalo bi s njime proglasiti blaženim i Turčinovića i Bajsića, a i sve one koji su razvili teologiju samoupravljanja. Možda i druga Tita i Jovanku, iz ekumenskih razloga?!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 4. Vrijeme novog rascvata je odavno nastupilo.
  A "procvali" krajolik podsjeća me na neki tolkienovski krajolik u blizini Mordora: umjesto šuma, livada, polja brdo šljake i pepela koji su stvorili samozvani inženjeri Nove vjere, ukrašene pokojim jezivim uginulim ostatkom davne vegetacije kojem se svi moramo diviti kao nečem što je tek nakon intervencije ispunilo svoj smisao. Divota jedna.
  A tamo iza brda u Kuli prebiva Knez...

  OdgovoriIzbriši
 5. S obzirom na liturgiju, mislim da je u mnogim glavama kod nas već posve jasno: Ali drugog puta ima...To je trady put! To je eksperiment Tradicije koji je mons. Lefebvre tražio od papa.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 6. Zazivali su proljeće Crkve a dobili smo polarnu zimu. U Rimu se svojski trude instalirati "teologiju oslobođenja" kako bi ono što je ostalo zdravo uništili i prenijeli novim naraštajima modificirano godišnje doba - nuklearnu zimu vjere.
  Imaju jedan veliki problem: Bog se ispriječio na njihovom putu stvaranja "light-katolicizma" opće narodne obrane i društvenog samospasenja. Jedan dio Katoličke Crkve mora ostati pravovjeran do Gospodinova povratka. Svakako će ekumenski pioniri sa svojim štafetama relativizma završiti u ropotarnici povijesti kao relikti modernističke katastrofe. Superkoncilijarni uhljebi i dekadencija liberokatolicizma - vjera po mjeri nevjernika!

  Augustin

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.