Christus Rex

Tragični apel jednog sirijskog svećenika


Nedavno je papa Franjo sam htio potpisati tradicionalnu poruku za kraj Ramazana, upućenu svim islamskim vjernicima „kao izraz poštovanja i prijateljstva za sve muslimane, osobito one koji su vjerskim poglavarima“. Dramatično svjedočanstvo oca Nadela Jbeira strašno se suprotstavlja politici glave trenutačne crkvene hijerarhije koja se temelji na izjavi Nostra Aetate II. vatikanskog sabora, ali također i rasvjetljuje stvarno lice islama kako se i očitovalo tijekom crkvene povijesti.

Dragi prijatelji,

Pišem vam s velikom tugom i duboko rastužena srca zbog vala nasilja koji su izazvali muslimanski teroristi, što svednevice probada Siriju, a što je zahvatilo i Libanon.

Tomu je dokaz nedavni bombaški napad u Bejrutu gdje je od autobombe, koju su postavili islamski pobunjenici, poginulo više od četrdeset civila, a ostalih je petsto ranjeno. Strah i preneraženost bili su vidljivi u očima sviju nas. Sve se ovo uklapa u tu dramatičnu spiralu krvi gdje stotine nevinih svaki dan gube život.

Ovo je, najdraži prijatelji, samo kap u oceanu nasilja koje su dan za danom prisiljeni trpjeti naša kršćanska braća. U Siriji, u noći uoči Velike Gospe u Homsu, u kršćanskom selu Marmarita gdje se nalazi Gospino svetište, islamski su teroristi skupine Jabhat al Nusra, radi svoje strateške pozicije zauzeli stari dvorac, pretvarajući ga u svoje skrovište , a ondje su izvršili još jedan masakr.

Neopisive okrutnosti protiv nevinih civila koji su postali žrtvama u vrtlogu nasilja koje su počinile krvožedne „zvijeri“, trideset petero ubijenih kršćana, ranjeni se i ne broje, više od dvjesto otetih žena (osobito djevojaka), doslovno odvučenih i pretvorenih u ropkinje u selu der al Zor, terorističkoj utvrdi Jabhata al Nusre.

Sudbina svake od njih obilježena je nasiljem i okrutnošću koje će podnijeti, mučit će ih i silovati dok ih „smrt“ ne oslobodi od toliko mnogo zla.

Nasilje se nastavlja u gradu Damasku gdje su i jučer islamski teroristi bombardirali kršćansku četvrt i spalili tko zna koju po redu crkvu, napadi vazda s ciljem udara na „srce“ kršćana koji su ostali u svojoj domovini radi obrane onoga što je najsvetije svakom ljudskom biću: pravo na vlastito dostojanstvo i slobodno ispovijedanje svoje vjere.

Cilj je uništiti pod svaku cijenu mjesta koja su već dvije tisuće godina „kolijevkom“ kršćanstva i podložiti sve zakonu islama kako se već dogodilo u Afganistanu.

Nema više sigurna mjesta za našu „kršćansku“ braću, dan za danom vidi se samo bol i plač očajnih majki kojima ubijaju sinove i otimaju kćeri, starije koji proživljavaju ove jezovite trenutke, nemoćne s obzirom na toliku okrutnost i rušilaštvo, očeve ojađene jer ne mogu obraniti vlastite obitelji i dati im sigurno pribježište.

Prijatelji, slike trajnih okrutnosti koje svednevice gledam, utisnute su u moju dušu, a moje je srce nateklo od jada, molim vas da se ujedinite s nama u gorljivoj i neprestanoj molitvi Bezgrješnom Srcu Djevice Marije, naše posrednice kod Boga kako bi sjeme mira obitavalo u našim srcima.

Poradi toga tražim još i vašu pomoć, a već ste mnogo učinili, ali molim vas da učinite još i više, potrebna nam je i svaka najmanja pomoć koju nam svatko od vas može dati, ekonomska ili materijalna pomoć, molim vas nemojte dopustiti da se moj krik ne čuje jer je to glas tisuća krikova koji paraju srce, krik svih onih koji sada žive u boli i suzama i koji su sve izgubili.

Neka Gospodin blagoslovi vas i vaše obitelji.

Vaš brat u Kristu.

Otac Nader Jbeil
Direktor Radija Sawt el Sama
00961 76 800 054


Arhiva bloga

Glasnik: